Industrii
AcasăActualRacheta căzută pe teritoriul RM, relansarea cursei de tren Chișinău-Kiev și misiunea...

Racheta căzută pe teritoriul RM, relansarea cursei de tren Chișinău-Kiev și misiunea FMI la Chișinău. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Deja a treia ediție la rând vorbim despre criza energetică, care rămâne una dintre principalele probleme cu care se confruntă Republica Moldova. Așadar, pe lângă îndemnul autorităților de a economisi, săptămâna trecută, poliția a emis un avertisment către cetățeni să fie atenți, să poarte gențile sub braț și să meargă în grupuri în timpul serii.

Totodată, mediul de afaceri s-a implicat activ în economisirea resurselor energetice. Unele companii nu afișează acest lucru, cum ar fi agenția de publicitate Trendseter, care a oprit iluminatul panourilor publicitare și a redus iluminatul ledurilor cu 20%. Apropo, puțini sunt cei care își dau seama că acest lucru reprezintă o pierdere pentru companie.

Însă se pare că bezna în orele de seară din Chișinău nu va mai dura mult pentru că primarul general de Chișinău, Ion Ceban, a declarat că pentru fiecare zi de deconectare a curentului electric suma se ridică la circa 15 mii de lei. În acest sens, edilul a menționat că nu mai are de gând să economisească pe sănătatea oamenilor și pe siguranța lor. El susține că Chișinăul nu are de gând să economisească, atâta timp cât în toată Moldova nu a văzut economii.

Anunțul primarului a fost criticat dur de vicepremierul, Andrei Spînu. Acesta a spus că fiecare bec stins, fiecare Kw mai puțin consumat ne ajută în această perioadă.

Totodată, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a comunicat că compania SA Energocom a făcut încă un pas spre diversificarea surselor de achiziționare a resurselor energetice. Pentru prima dată, compania a achiziționat electricitate de pe OPCOM (operatorul pieței de energie electrică din România). Capacitățile variază de la 20 MWh până la maxim 125 MWh, în funcție de orele de consum, cu un cost mediu de 132 EUR/MWh. El a menționat că Energocom va continua, zilnic, să achiziționeze energie de pe piața de energie electrică din România pentru a asigura securitatea energetică a țării noastre.

În continuare, ministrul a declarat că este important să economisim pentru a asigura continuitatea livrărilor și un preț cât mai mic al electricității.

Ministerul Afacerilor Interne informează că a luat toate măsurile de protecție cu privire la racheta care a căzut pe teritoriul localității Naslavcea din țara noastră. Autoritățile ucrainene anunță că nu există pericol de inundații. Reamintim că în această dimineață o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean, a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din R Moldova, aflată la granița cu Ucraina. La moment nu sunt înregistrate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuințe din Naslavcea au fost sparte. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean.

O misiune a FMI a venit astăzi la Chișinău. Experții din cadrul misiunii vor discuta despre bugetul și politica fiscală pentru 2023. Acest lucru este foarte mult așteptat de mediul de afaceri din RM pentru a putea face anumite planuri pentru anul care vine.

Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.

Parlamentul va găzdui o ședință a Comisiei parlamentare pentru asocierea Republicii Moldova la UE. O delegație a Parlamentului European se va afla la Chișinău în perioada 31 octombrie – 2 noiembrie pentru întâlniri cu liderii țării și reprezentanții opoziției.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, va efectua mâine o vizită de lucru la București. În cadrul acesteia, liderul de la Chișinău va participa la Conferința Internațională „Femeile parlamentare din România și promovarea egalității de gen ca angajament național”, organizată de Parlamentul României. În aceeași zi, Sandu va avea întrevederi bilaterale cu Președintele României, Klaus Iohannis, și cu Prim-ministrul Nicolae Ciucă. De asemenea, șefa statului se va întâlni cu membrii Clubului Oamenilor de Afaceri din Basarabia.

Operatorii pieței de energie electrică vor solicita ANRE o majorare a tarifelor. Conform previziunilor preliminare, creșterea ar putea fi de până la 40%.

De asemenea, vor avea loc discuții ample între mediul de afaceri și guvern cu privire la politica fiscală.

Pe data de 2 noiembrie, în cadrul ședinței, Guvernul va aproba înființarea Agenției Feroviare, care va supraveghea siguranța transportului feroviar.

După mai bine de 20 de ani, Calea Ferată din Moldova relansează cursa internațională de pasageri Chișinău – Kiev. Din 06 noiembrie 2022, trenul va pleca spre Ucraina de trei ori pe săptămână. În perioada 05-10 noiembrie, costul unui bilet de călătorie de la Kiev la Chișinău va fi între 900 și 1260 MDL, în funcție de clasa de confort. Iar din 11 noiembrie, prețul va fi între 870 și 1215 MDL.

Compania aeriană Wizz Air își va închide baza aeriană din Republica Moldova pe termen nelimitat începând cu 1 decembrie din cauza rachetelor rusești care printre altele au traversat spațiul aerian moldovenesc. Avioanele companiei nu vor staționa peste noapte la Chișinău, iar unele zboruri spre Paris, Bruxelles, Torino și alte destinații vor fi de asemenea anulate. În același timp, Autoritatea Aeronautică Civilă (ACC) a precizat că Wizz Air nu își sistează activitatea în Republica Moldova, zborurile fiind operate în continuare pe/de pe Aeroportul Internațional Chișinău.

În cursul săptămânii vor avea loc mai multe conferințe de afaceri: Conferința „Tranziția energetică”, care va avea loc la 3 noiembrie, pe tema provocărilor legate de tranziția energetică către energiile regenerabile, iar la 4 noiembrie, va avea loc conferința internațională „Moldova trece pe alb: Soluții pentru încurajarea tranziției spre munca legală”.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
15.5 ° C
15.5 °
14.2 °
99 %
0kmh
0 %
lun
30 °
mar
30 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
https://www.intertext.md/
https://casalot.md/ro/index.html
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418