Autoritățile își propun să stimuleze și să ofere posibilitate antreprenorilor din Republica Moldova să-și reducă costurile, inclusiv prin a trece în online acolo unde este posibil. Un proiect de lege care are drept scop facilitarea desfășurării afacerilor la distanță a fost aprobat la ședința de Guvern de astăzi, 22 martie.
”Sunt țări unde este deja o realitate ca orice antreprenor să-și desfășoară afacerea 100% online, sunt țări în care oamenii de afaceri nu au idee care este adresa Fiscului, sau a vămii, altor instituții, iar dacă acest lucru este posibil în alte țări, acest lucru este posibil și în Republica Moldova”, a declarat Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.
Potrivit lui, principalele prevederi ale proiectului sunt :
- Procedura de acordare a IDNP investitorilor străini (element inevitabil pentru înregistrarea și administrarea afacerilor la distanță);
- Asigurarea aplicării platformelor digitale de către străini, și în primul rând a eKYC, e Notariat și MobiSign pentru diaspora și investitorii străini;
- Asigurarea notarizării digitale ca opțiune pentru antreprenorii autohtoni, diasporă și investitorii străini;
- Instituirea regimului juridic al actului notarial electronic și particularitățile activității notariale electronice;
- Asigurarea obligatorie a versiunii Engleze a formularelor și serviciilor publice pentru business (formulare, documente de constituire, acte permisive, interacțiune cu ASP, etc.).
Totodată, ministrul a menționat că un alt set de amendamente vizează relațiile de muncă la distanță și protecția angajatului: Legalizarea muncii la distanță, clarificarea regimurilor salariului, taxelor, inclusiv a TVA, precum și a contribuțiilor sociale (CNAS, CNAM); Posibilitatea de angajare la distanță în aceste companii a cetățenilor străini, fără permis de ședere în R. Moldova; Clarificarea regimului securității muncii, a certificatelor medicale și a riscurilor la locul de muncă; Aplicarea pentru permisul de muncă în R. Moldova la distanță, în prealabil.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că proiectul este foarte benefic pentru mediul de afaceri, dar și pentru crearea locurilor de muncă. ”În mod normal avem de ales între a utiliza o semnătură calificată sau a utiliza anumite tehnologii, în mod special pentru persoanele fizice. Dacă noi ne vom limita doar la semnătura electronică calificată vom limita foarte mult accesul serviciilor. În condițiile în care noi ne punem obiectivul să virtualizăm platforme ca Park IT, în condițiile în care vrem să reducem costurile tranzacționale la serviciile de plată fără ca să îmbunătățim suficient profilul de risc, noi limităm foarte mult accesul la servicii. În procesul ulterior trebuie să revenim la acest subiect și să deblocăm accesul pentru foarte multă lume”, a concluzionat premierul.