Industrii
AcasăActualProfiturile Metalferos au scăzut de peste șase ori. Ce s-a întâmplat?

Profiturile Metalferos au scăzut de peste șase ori. Ce s-a întâmplat?

În prima jumătate a anului 2022, Metalferos, unde statul deține 78,28% din capital, a înregistrat un profit net de 8,5 milioane de lei, de 6,3 ori mai mic decât în aceeași perioadă din 2021, arată datele companiei.

Directorul interimar al companiei, Andrei Ivanțov, a explicat scăderea profiturilor prin faptul că uzina metalurgigă din Rîbnița, care primește cele mai mari volume de metale prelucrate, nu a funcționat două luni din șase, porturile din regiune sunt supraaglomerate din cauza războiului din Ucraina, prețurile la bursă au scăzut din diverse motive și, în cele din urmă, pentru că piața metalelor din Moldova nu funcționează bine.

„Liberalizarea pieței [din 2019] nu a dus la o concurență loială. Noi lucrăm la modul alb, în timp ce alți concurenți nu o fac. Uzina din Rîbnița dictează piața, oferind altor jucători prețuri mai bune. Atât timp cât Moldova nu va deveni conducătorul aceste piețe, va fi haos pe piața metalelor”, susține Ivanțov.

Guvernul a aprobat recent un proiect de lege menit să facă ordine în acest sector strategic pentru țară, a declarat Eugen Cozonac, director general al Agenției Proprietății Publice. Ne aflăm pe o piață în care regulile nu sunt respectate, există un monopol al uzinei Rîbnița și o atmosferă preferențială a acestei uzine pentru anumite entități de pe malul drept. Vrem să fie o piață în care toată lumea joacă după aceleași reguli și vrem să ne asigurăm că securitatea statului este respectată”, a subliniat Cozonac.

Menționăm că, fosta conducere a Metalferos este acuzată de organizarea unor scheme frauduloase prin care sute de milioane de lei au fost transferate în zone offshore.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340