Industrii
AcasăActualProducția industrială, în creștere. Industria alimentară a înregistrat o majorare a producției...

Producția industrială, în creștere. Industria alimentară a înregistrat o majorare a producției cu 74,4%

Biroul Național de Statistică(BNS) informează că, în luna martie 2022 producția industrială (serie brută) s-a majorat față de luna corespunzătoare a anului precedent cu 2,5%. Majorarea producției a fost cauzată de creșteri în industria prelucrătoare (+2,9%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+2,7%), generând creșterea producției pe total industrie cu 2,2% și, respectiv, 0,6%. Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă (-13,6%), atenuând creșterea producției pe total industrie cu 0,3%.

Potrivit BNS, în perioada de raportare producția industrială ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate s-a majorat cu 1,9% față de luna martie a anului precedent, ca efect al creșterii producției în industria prelucrătoare (+2,0%) și la producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat (+0,1%). Totodată, s-a înregistrat descreștere în industria extractivă (-6,6%).

Totodată, în perioada menționată industria alimentară a înregistrat o creștere a producției cu 74,4%. Creșteri substanțiale s-au înregistrat la activitățile: fabricarea uleiurilor și grăsimilor vegetale și animale de 8,3 ori; prelucrarea și conservarea fructelor și legumelor – de 2,1 ori; fabricarea produselor de morărit, a amidonului și produselor din amidon – cu 79,4%; producția, prelucrarea și conservarea cărnii și a produselor din carne – cu 25,4%; fabricarea altor produse alimentare (inclusiv zahărul) – cu 23,1%.

În același timp, s-au înregistrat descreșteri ale producției industriale la fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor cu 32,5%; prelucrarea și conservarea peștelui, crustaceelor și moluștelor – cu 13,4%; la fabricarea produselor lactate – cu 1,3% etc.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
cer senin
31.1 ° C
31.2 °
31.1 °
89 %
4kmh
0 %
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
31 °
mar
35 °
Casalot Ro DI_4408