Industrii
AcasăActualProcurorii au pus sub sechestru pe 268 milioane de lei deţinute de...

Procurorii au pus sub sechestru pe 268 milioane de lei deţinute de către Veaceslav Platon

Procuratura Anticorupție anunţă ca pe 24 iunie 2022 s-a dispus punerea sub sechestru a mijloacelor financiare în sumă de circa 268,05 milioane lei, „deţinute atât cu drept de proprietate, cât și prin intermediul terților, de către învinuitul Veaceslav Platon, în cauza penală denumită generic „Laundromat”.

Procuratura precizează că, punerea sub sechestru a mijloacelor bănești enunțate a fost realizată cu concursul Agenției pentru Recuperarea Bunurilor Infracționale (ARBI) a Centrului Național Anticorupție. Ultima a anunţat pe 27 iunie despre acest sechestru fără a menţiona despre cine este vorba.

Veaceslav Platon a precizat pentru Mold-Street.com, că aceste resurse financiare aparţin unor foşti acţionari de la două cele mai mari bănci din Moldova. E vorba de acţiuni ce au fost arestate şi apoi cumpărate de stat, ca apoi să fie vândute noilor acţionari. Banii încasaţi din vânzarea acţiunilor urmau să ajungă la foştii acţionari.

„Ei pun arest după arest și apoi raportează despre succesul lor extraordinar, și așa de mai multe ori, ca într-un cerc. Va veni timpul când procurorii vor trebui să răspundă în fața legii pentru fiecare bucată de hârtie emisă”, a declarat Platon.

Procuratura Anticorupție menţionază că cauza penală a fost pornită de către PA conform unei bănuieli rezonabile de săvârșire a infracțiunilor de spălarea banilor, abuz de serviciu și confecționarea, deținerea, vânzarea sau folosirea documentelor oficiale, a imprimatelor, ștampilelor sau sigiliilor false.

Potrivit circumstanțelor cazului investigat, procurorii anticorupție au constatat că, în perioada anilor 2010-2014, Veaceslav Platon, a constituit și condus o organizație criminală, formată din mai multe grupuri criminale organizate distincte, care acționau pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei, Federației Ruse, dar și a altor state.

Potrivit PA, organizația a instituit o schemă transnațională de spălare a banilor realizată prin intermediul unei instituții financiare din Republica Moldova, controlată de către conducătorul organizației criminale, precum și prin intermediul unor instituții bancare din Federația Rusă, Republica Letonia, controlate și gestionate direct, cât și indirect, de către membrii grupului criminal organizat, inclusiv cetățeni ai Federației Ruse și o instituție financiară din Republica Letonia.

Sub pretextul executării multiplelor ordonanțe judecătorești ilegale și încheieri ale executorilor judecătorești, a fost realizat transferul și convertirea mijloacelor financiare de proveniență dubioasă provenite din Federația Rusă, în sumă totală de 22 013 152 654,62 USD (dolari SUA), contrar legislației naționale a Republicii Moldova, cât și a Federației Ruse.

„Ulterior, mijloacele financiare indicate supra, au fost convertite și transferate pe conturile unor companii nerezidente deschise atât în cadrul instituțiilor financiare din Republica Moldova, cât și în Republica Letonia, gestionate de către conducătorul organizației criminale, Veaceslav Platon”, comunică Procuratura.

Menționăm că, în prezent, nu se cunoaște locul aflării lui Veaceslav Platon. Acesta a părăsit Republica Moldova, iar ultima oară a fost văzut la Londra.

Anterior Veaceslav Platon a declarat că miliardele de dolari transferate prin schema Laundromat, în perioada 2010-2014 din Rusia în Occident, prin intermediul sistemului judecătoresc din Moldova și Moldindconbank, a fost o retragere de capital și nu o spălare de bani murdari.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Casalot Ro DI_4408