Industrii
AcasăActualPrincipalele riscuri socio-economice în 2022. Ce spun analiștii

Principalele riscuri socio-economice în 2022. Ce spun analiștii

Combinația dintre o creștere anemică și o inflație de două cifre – stagflație – reprezintă un mix foarte periculos, inclusiv din punct de vedere social, pentru anul 2022. Potrivit experților de la Centrul analitic independent Expert-Grup, un risc major este exacerbarea inegalităților cauzate de scumpirea hranei și impactul asupra populației cu cele mai mici venituri.

”Pentru păturile vulnerabile, inflația personală va fi mai mare decât media. Incertitudinea veniturilor, combinată cu scumpirile presante, poate declanșa turbulențe sociale cu consecințe politice. Pe termen scurt, rămân necesare măsurile de susținere a păturilor afectate, iar pe termen mediu – o tranziție spre o impozitare cu un caracter mai redistributiv”, se arată în studiul ” Economia în 2022: de la recuperare la stagflație?”.

Totodată, experții susțin că, criza energetică a creat un context financiar-economic extrem. Este vorba atât de impactul negativ asupra firmelor, cât, mai ales, de impactul asupra gospodăriilor casnice și administrația publică. Prețurile majorate la gaz, energia electrică și termică, dacă vor fi permanente, riscă să aplice o lovitură dramatică bunăstării gospodăriilor casnice și să producă modele de adaptare suboptimale din punct de vedere social, inclusiv, acumularea arieratelor, tranziția la soluții și surse de energie mai primitive (sobe cu lemne, eventual, tăiate ilegal, tizic) și riscul de încurajare a emigrării.

”Un risc semnificativ este creșterea prea rapidă a gradului de îndatorare a statului. Guvernul și-a asumat obligații financiare majore în raport cu gospodăriile casnice și cu grupurile sociale vulnerabile, dar a stabilit și ținte ambițioase referitoare la proiectele de infrastructură. Proiectele date (inclusiv cele referitoare la drumuri, apeducte și interconectare energetică) în mod clar vor avea un randament economic major și sunt îndreptățite, doar că materializarea acestuia va veni cu un anumit decalaj, ceea ce ar putea crea, cel puțin temporar, nevoia de creștere a gradului de îndatorare”, spun economiștii.

Analiștii menționează că, în anul 2021 Republica Moldova a văzut cea mai înaltă rată de creștere a PIB-ului său din ultimele trei decenii. După ce în 2020 economia a trecut prin cea mai adâncă recesiune din ultimii 25 de ani (-7,4%), componentele de recuperare post-COVID și post-secetă au o contribuție dominantă în creșterea economică din 2021. Mai mult, baza înaltă atinsă în 2021 va limita aritmetic creșterea pe care o anticipăm pentru anul 2022 (sub 3%).

 O ușoară accelerare a creșterii, până mai aproape de 3,5%, este posibilă în anul 2023, dar este condiționată de o mulțime de factori a căror perspectivă rămâne încă incertă.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
Boncom Ro_DI_4405