Industrii
AcasăActualPrimăria nu a primit permisiunea de a repara drumurile și de a...

Primăria nu a primit permisiunea de a repara drumurile și de a construi parcări în centrul Chișinăului. Care este riscul?

Primăria Chișinău nu a primit autorizații pentru reparația drumurilor și amenajarea parcărilor în centrul Capitalei. Cu toate acestea, lucrările pe strada Vlaicu Pîrcălab continuă, transmite NewsMaker.

Potrivit legii, în partea istorică a capitalei, repararea drumurilor, a căilor de acces, a parcărilor, a trotuarelor și a scărilor trebuie să se facă în baza avizului Ministerului Culturii. Victor Chironda, fostul viceprimar al Chișinăului, a prezentat răspunsul ministerului, menționând că la minister nu a parvenit o solicitare de examinare a documentației de proiect privind reproiectarea străzilor/pavajelor și amenajarea parcărilor. Agenția de supraveghere tehnică a confirmat, de asemenea, că reparațiile au fost efectuate cu încălcarea legii.

O firmă privată, mandatată de direcția pentru mobilitate urbană a Primăriei municipiului Chișinău, efectuează reparațiile. Aceasta a fost deja amendată și i s-a cerut să suspende lucrările până la primirea documentelor.

Potrivit directorului ONG-ului „Salvați Chișinăul”, Anetta Dabija, pavajul găsit recent pe strada 31 August arată clar de ce este necesară solicitarea unei autorizații de la Ministerul Culturii.

În plus, reparațiile trotuarelor și amenajările de parcări se fac doar pe baza unei schițe și fără documentație de proiectare. Chironda și consilierul municipal independent, Victor Bunescu, a atras atenția asupra faptului că în schiță locurile de parcare încep de la un metru de la intersecție, ceea ce contravine regulilor de circulație – acestea interzic parcarea la mai puțin de 15 metri.

O altă problemă este reprezentată de încălcarea standardelor de bordură. „În unele locuri, spațiul pietonal este redus la 90 cm. Conform standardelor, trotuarele ar trebui să aibă o lățime de 1,5 până la 2 metri pe străzile principale. În plus, cele mai multe locuri de parcare nu respectă standardele. Acestea ar trebui să aibă o lungime de 4-4,5 m, nu de 3-3,5 m. Din acest motiv, mașinile se lovesc una de alta pe trotuar sau ocupă o parte din drum”, a declarat Chironda.

În opinia sa, primăria nu a solicitat un aviz de la minister deoarece conducerea acesteia și-a dat seama că ministerul nu va aproba proiectul. În plus, acesta a sugerat că lipsa unui proiect a permis primăriei să spele bani. „Costul lucrărilor se calculează pe baza unui buget, care se face pe baza proiectului. Dacă nu există un proiect, este imposibil să se verifice cât de mult s-a lucrat”, a declarat Chironda.

El a declarat că a trimis o plângere la Centrul Național Anticorupție și le-a cerut să inițieze o procedură penală și să îi aducă pe făptași în fața justiției.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °