Industrii
AcasăActualPrețurile imobilelor vor "atârna" la același nivel. Sau vor cădea? Ce spun...

Prețurile imobilelor vor „atârna” la același nivel. Sau vor cădea? Ce spun experții

Părerile experților imobiliari sunt împărțite. Unii spun că prețurile locuințelor din Moldova în 2023 vor rămâne la același nivel, alții spun că vor crește ușor, iar alții propun mai multe scenarii. BP a discutat cu experții imobiliari despre prețuri și tendințele pieței.

Prețuri

Potrivit șefului Nika Imobil, Petru Oleinic, prețurile nu se vor schimba în 2023, deoarece inflația nu le va permite să scadă, iar cererea scăzută din partea cumpărătorilor nu le va permite să crească: „Acestea vor „atârna” la același nivel – în jur de 1.000 de euro pe m2”.

Directorul Proimobil, Vlad Musteață, spune că nu se așteaptă ca prețurile să scadă decât dacă situația geopolitică se înrăutățește. „Nu observăm o scădere a ofertelor bune pe piață, nimeni nu se grăbește să se despartă de casa sa și nu sunt multe clădiri noi care să se vândă”, adaugă el.

Compania Acces Imobil oferă două variante de evoluție a prețurilor. Astfel, potrivit experților companiei, prețurile apartamentelor ar putea crește dacă războiul din Ucraina se va încheia cu victoria acesteia. Atunci oamenilor nu le va fi frică să investească în locuințe, iar oamenii de afaceri străini vor fi mai îndrăzneți să investească în Moldova și să creeze locuri de muncă aici.

Din cauza faptului că nu este clar cum va evolua războiul în regiune, este posibil ca și prețurile să scadă. „Nivelul de îndatorare a moldovenilor a crescut mult în ultimii 4 ani, deoarece mulți au obținut acces la credite ipotecare. În prezent, din cauza costului ridicat și a faptului că multe companii ar putea da faliment, este posibil să existe mai multe oferte pe piață la prețuri sub nivelul pieței. Iar cei care nu mai pot rambursa banii la bancă vor fi nevoiți să își vândă apartamentul pentru a-și recupera banii investiți”, spune Acces Imobil.

Expertul Euroimobil, Radu Șitov, ia în calcul și el două scenarii: „Un scenariu bun este că, dacă războiul se termină, iar dezvoltatorii au  bani și terenuri și construiesc case, vor fi pe profit în 2024. Atunci va exista cerere, iar prețurile vor crește din cauza categoriilor enumerate anterior. Scenariul negativ este că, dacă războiul continuă, cererea și oferta vor fi scăzute, iar prețurile vor stagna”.

Expertul Remark Imobil, Valeria Tcaciuc, presupune că prețurile, deși mai lent decât în 2021, vor crește în continuare.

„Prețurile la materialele de construcții, combustibil și utilități au crescut, ceea ce va duce la creșterea salariilor. Salariile din sectorul construcțiilor și renovărilor au crescut deja, ceea ce va afecta și prețurile imobilelor. În plus, criza afectează foarte rapid puterea de cumpărare și, prin urmare, multe companii mici vor da faliment. Inflația și aversiunea față de risc vor duce la un interes pentru sectorul imobiliar, mai stabil, decât pentru investițiile în afaceri, așa cum s-a întâmplat în cazul crizei pandemice. Desigur, această piață depinde foarte mult de factorul politico-economic și de stabilitatea politică”, a explicat Tcaciuc.

De asemenea, ea a subliniat că, în comparație cu țările vecine, calitatea construcțiilor din Moldova este foarte ridicată în funcție de preț: „Acum, maximul psihologic al unui cumpărător pentru un apartament care nu este în centru este de aproximativ 1.000 de euro pe m2. Cu toate acestea, prețurile vor crește și calitatea va scădea în timp pentru a menține prețuri confortabile pentru cumpărători. Dacă politica de autorizare rămâne aceeași, prețul va crește și mai mult din cauza penuriei.”

Expertul a mai spus că în segmentul premium, în centrul Chișinăului, există case joase foarte decente (cu finisaje din marmură, tavane înalte, fațade ventilate, pe străzi centrale etc.) care pot fi cumpărate cu 2.000 de euro pe m2. Potrivit acesteia, în lume nu există astfel de prețuri pentru segmentul premium în centrul capitalelor.

Tendințele pieței

Expertul Euroimobil spune că în 2023 se vor vinde apartamente mici (50-60 m2) de până la etajul 4, parțial mobilate și cu un factor bun de eficiență energetică. În cazul clădirilor noi, oamenii vor alege case complet date în exploatare, cu racorduri la apă, gaz etc.

Acces Imobil spune că în acest an cumpărătorii se vor concentra pe calitate și nu vor cumpăra orice ca până acum: „Vor fi mult mai atenți la calitatea lucrărilor de construcție și a finisajelor în spații nu foarte mari, dar cu planuri bine concepute. Clienții vor viza cartierele cu infrastructură dezvoltată, cu acces la alei și zone de agrement. Aceștia vor căuta case eficiente din punct de vedere energetic, cu fațade izolate, ferestre de calitate cu geamuri duble, încălzire autonomă și alte surse alternative de căldură atunci când vine vorba de case la sol.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Real Business Ro DI_4410