Industrii
AcasăActualPrețuri record la carburanți! Benzina este aproape de 33 de lei, iar...

Prețuri record la carburanți! Benzina este aproape de 33 de lei, iar motorina de 30

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) a stabilit noile prețuri la produsele petroliere pentru ziua de mâine, 09 iunie. Astfel, un litru de benzină ajunge aproape de 33 de lei și va costa 32,93 lei, cu 34 de bani mai scump ca ieri. Un litru de motorină este aproape de 30 de lei și va costa 29,87 lei, cu 57 de bani mai mult.

În context, ANRE declară că, majorările fără precedent ale prețurilor la produsele petroliere reprezintă o consecință cumulată a doi factori de bază: Relansarea economiilor lumii după perioada pandemică și, prin urmare, debalansarea echilibrului dintre cerere și ofertă și criza generată de războiul din Ucraina, care a perturbat lanțurile logistice tradiționale și care a exclus parțial produsele petroliere din Federația Rusă de pe piețele occidentale.

În rezultat, piața europeană de produse petroliere a resimțit cel mai mult efectul acestor doi factori, în special în contextul în care 30% din consumul de țiței și 40% din cel de produse petroliere provine din import, din Rusia.

Totodată, Agenția menționează că, Republica Moldova este surclasată la capitolul prețuri la carburanți doar de către țările care dispun de resurse proprii (precum Federația Rusă în comun cu Belarus), sau țările care au intervenit în politica de formare a prețurilor prin înghețare/plafonare a acestora și diminuare a poverii fiscale.

Astfel, ANRE reiterează că datorită mecanismului de plafonare a prețurilor și de reglementare a marjei comerciale specifice, Republica Moldova menține un nivel relativ mai mic al prețurilor.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
22.3 ° C
22.7 °
21.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
mie
27 °
Papir Print Ro DI-4406