Industrii
AcasăActualPrețul carburanților continuă să crească. ANRE explică din ce cauză

Prețul carburanților continuă să crească. ANRE explică din ce cauză

Urmare a monitorizării permanente a proceselor pe bursele internaționale a produselor petroliere, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică atestă un nou val de creștere a cotațiilor la carburanți. Mâine, 14 septembrie,  litrul de benzină se scumpește cu 10 bani și va costa 26,45 lei. Motorina se scumpește cu 13 bani și va costa – 23,88 lei.

Potrivit ANRE, drept motive de bază se prezintă creșterea cererii în regiune, stocurile globale mai reduse decât mediile ultimilor ani, dar și capacitățile tot mai limitate a rafinăriilor în raport cu cererea produselor respective pe piață.

Astfel, pentru prima dată în anul 2023, cotația Platts la benzină a depășit  brusc nivelul de 1000 $/tona, iar cea la motorină este tot mai aproape de acest prag psihologic, în special după majorarea de peste 100 $/tona care s-a produs în ultimele 2 săptămâni.

”ConformReuters, petrolul Brent a depăşit nivelul de 92 $/baril și înregistrează un nou record de preț pentru anul 2023. Se întâmplă după ce Arabia Saudită şi Federația Rusă au continuat politicile de reducere voluntară a producției de 1,3 milioane baril/zi până la sfârşitul anului, factor multiplicat și de penuriile din Libia, care a închis temporar patru dintre terminalele sale de export de petrol din cauza unei furtuni devastatoare din estul țării.

Între timp, conform Energy Information Administration din SUA, stocurile globale de petrol ar putea să mai scadă cu aproape jumătate de milion de baril/zi în a doua jumătate a anului 2023, determinând creșterea prețurilor petrolului pe burse”, menționează ANRE.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.wippo.md/
https://www.stivuitor.md/
http://www.imonagrup.md/
Chișinău
cer senin
22.7 ° C
22.7 °
17.2 °
53 %
3.1kmh
0 %
mar
29 °
mie
30 °
joi
29 °
vin
30 °
sâm
30 °
https://www.wippo.md/
http://www.imonagrup.md/