Industrii
AcasăActualPremier Energy vrea să construiască o centrală de echilibrare a energiei pentru...

Premier Energy vrea să construiască o centrală de echilibrare a energiei pentru a economisi banii Moldovei. Dar nu există legi pentru acest lucru

Moldova ar putea avea o centrală electrică pentru echilibrarea producției de energie. Acest lucru ne-ar permite să cheltuim jumătate din suma necesară pentru a cumpăra astfel de energie electrică din România și Ucraina în timpul vârfurilor de sarcină sau al penuriei acute. Centrala este planificată să fie construită de Navitas Energy, parte a grupului Premier Energy. În același timp, în ciuda intenției și a disponibilității banilor, compania nu poate nici măcar să înceapă construcția din cauza lipsei de legislație în acest domeniu.

După cum au fost informați jurnaliștii în timpul unei vizite la Premier Energy, grupul Emma Capital (proprietarul Premier Energy) analizează posibilitatea unui studiu mai aprofundat pentru construcția centralei și este gata să aloce 30 de milioane de euro pentru construcție. În același timp, a fost deja pregătit un studiu preliminar de fezabilitate.

O astfel de centrală va fi alimentată cu gaze naturale și va putea produce cantități mari de energie electrică – până la 40 de megawați – într-un timp foarte scurt și va putea acoperi deficitul de energie în situații de urgență – de exemplu, dacă, așa cum s-a întâmplat anul trecut, instalațiile de infrastructură energetică din Ucraina vor fi avariate din cauza bombardamentelor rusești. În prezent, Moldova cumpără energie electrică de echilibrare din România sau Ucraina cu 150-300 de euro pe MW, în timp ce energia locală va costa la jumătate.

Potrivit evaluării investitorilor, cea mai bună locație pentru stație este în una dintre zonele industriale ale municipiului Chișinău.

Mihai Gîdei, directorul Navitas Energy, a explicat că această centrală nu va putea asigura securitatea energetică a Republicii Moldova în ansamblu, dar, dacă va fi izolată, va putea alimenta, de exemplu, o parte din Chișinău cu energie electrică și chiar cu energie termică pentru o anumită perioadă de timp, deoarece produce energie termică ca produs secundar, care poate fi utilizată de consumatorii finali.

„În prima fază, capacitatea centralei va fi de 40 de megawați, dar este scalabilă, poate fi extinsă până la 60 de megawați, dar depinde de cum merg lucrurile. Dacă acest lucru s-ar fi făcut acum trei ani, situația ar fi fost diferită, dacă am fi avut două sau trei astfel de centrale, securitatea energetică ar fi fost foarte puternică. Din păcate, încă nu există un cadru legal”, a explicat directorul Premier Energy pentru Moldova, Jose Luis Gomez Pascual.

Ministerul Energiei este în curs de ajustare a legislației, care va specifica toate cerințele pentru punerea în funcțiune a unor astfel de centrale și interacțiunea acestora cu întreprinderile de stat și cu consumatorii.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
http://www.imonagrup.md/
https://casalot.md/ro/index.html
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057306324418
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
http://trendseter.md/
https://www.mgm.md/
http://www.imonagrup.md/