Industrii
AcasăActualPosibila întrerupere de gaze de la Gazprom, închiderea magazinelor duty-free și salariul...

Posibila întrerupere de gaze de la Gazprom, închiderea magazinelor duty-free și salariul minim în 2023. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

De la 1 octombrie, Gazprom furnizează doar 70% din gazul necesar Moldovei, adică 5,7 metri cubi pe zi. Prețul de achiziție este de aproximativ 1.033 USD per mia de metri cubi. Vicepremierul Andrei Spînu spune că volumul lipsă fie va fi furnizat chiar de Gazprom la o cerere suplimentară, fie va fi cumpărat de pe piață, în plus, sunt 53 de milioane de metri cubi de rezerve proprii. Concernul rus s-a referit la restricții tehnice din partea Ucrainei și a declarat că ar putea întrerupe complet livrările către Moldova din cauza neîndeplinirii obligațiilor sale.

Totodată, oficialul condamnă atitudinea gigantului rus, susținând că „nu este un comportament normal și este vorba de sănătatea oamenilor. Totuși, Andrei Spînu asigură cetățenii că Republica Molodva nu va rămâne fără gaz la iarnă.

De asemenea, săptămâna începe cu știri bune din domeniul energetic. Andrei Spînu a anunțat că Energocom a obținut licența la ANRE România și poate cumpăra/vinde gaze naturale pe piața din România. Totodată, Energocom a fost înregistrat pe Regional Booking Platform și poate accesa depozitele de stocare gaze din Ucraina, iar Moldelectrica a semnat un acord cu Transelectrica România pentru livrare de urgență a energiei electrice în caz de necesitate.

Gata cu magazinele duty-free în Moldova. La ședința trecută a Parlamentului a fost aprobat în prima lectură proiectul de lege pentru eliminarea regimului duty-free pe teritoriul Republicii Moldova. Scopul inițiativei legislative este promovarea principiului de echitate fiscală prin aplicarea impozitelor asupra mărfurilor comercializate pe teritoriul țării, inclusiv în unitățile comerciale din zonele vamale.

În acest sens, președintele Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba a spus că anularea regimul duty-free pe teritoriul Moldovei va asigira o sursă în plus la buget și va tăia din fluxurile financiare ale crimei organizate. Potrivit lui, doar în 2020 statul nu a încasat accize din vânzarea de țigări din aeroport în sumă de peste 320 milioane lei. În acest an mărimea totală a scutirilor fiscale de care beneficiază regimul duty-free va fi de peste 2 miliarde lei.

Pe 30 septembrie, la Chișinău și-a deschis lucrările Primul Forum Economic al Municipiului Chișinău, ediția 2022 „Invest in Chișinău”, desfășurat de municipalitate, pe 30 septembrie – 1 octombrie 2022. Evenimentul s-a desfășurat în format mixt, fizic și online, întrunind peste 500 de participanți: reprezentanți ai municipalității și ai întreprinderilor municipale, reprezentanți ai Guvernului, agenți economici, parteneri de dezvoltare, reprezentanți ai orașelor înfrățite cu Chișinăul și partenere cu capitala etc. Agenda evenimentului a inclus un șir de prezentări și discuții asupra priorităților de dezvoltare a Chișinăului pe termen scurt și mediu.

În cadrul Forumului a avut loc și semnarea Memorandumului privind aderarea Chișinăului la Federația Mondială a Orașelor Turistice.

Săptămâna trecută cursul euro a înregistrat cel mai scăzut nivel din acest an, dar și din precedenții 8 ani. Potrivit analistului economic, Veaceslav Ioniță această tendință de depreciere a Euro este una de scurtă durată, iar pe termen mediu vom asista la o revenire a Euro. În acest sens, vedem că economistul a avut dreptate. Astăzi BNM a stabilit un curs valutar de 19,07 lei pentru un euro. În schimb dolarul a scăzut un pic și este de 19,54 lei pentru un dolar.

Republica Moldova a sărbătorit Ziua Națională a Vinului, care în acest an a revenit în Piața Marii Adunări Naționale după o pauză cauzată de pandemia de COVID-19. Astfel, în acest an, pe 1 și 2 octombrie, peste 80 de vinării din țară și-au dat întâlnire în centrul Capitalei, unde a fost amenajat un orășel al vinului, pentru a celebra perpetuarea tradițiilor și calitatea excelentă a vinurilor autohtone. Cea de-a XXI-a ediție a Zilei Naționale a Vinului a început cu o ceremonie de inaugurare, la care au participat Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu și Prim-ministrul, Natalia Gavrilița, alături de alți reprezentanți ai Parlamentului și Guvernului, dar și Directorul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională în Moldova, Scott Hocklander și Elizaveta Breahnă, Directoarea Oficiului Național al Viei și Vinului.

În cadrul festivității oficialii au apreciat rezultatele remarcabile ale vinificatorilor autohtoni și au mulțumit oamenilor care muncesc în această industrie. La eveniment au participat peste 100 de mii de persoane atât din țară, cât și de peste hotare. Oamenii Vinului au fost apreciați cu medalii și distincții în cadrul festivității de deschidere.

Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.

Astăzi, vor avea loc discuții consultative între Guvern și sindicate. Aceștia vor discuta despre salariul minim în 2023. Anterior, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Marcel Spatari a declarat pentru Business Pages că salariul ar putea crește cu 1.000 de lei, la 4.500. Potrivit ministrului, sindicatele, bineînțeles, cer mai mult, 5000, mediul de afaceri insistă pe o sumă mai mică, are propriile argumente. Însă suma finală va fi stabilită în funcție de rezultatele negocierilor.

Joi, la o nouă ședință a Parlamentului cel mai probabil va fi dezbătută în a doua lectură legea privind OCN-urile. Organizațiile de creditare nebancară sunt îngrijorate de noile cerințe pe care autoritățile intenționează să le introducă începând cu 2023. Reprezentanții industriei se tem că noile cerințe vor determina jumătate dintre companii să își înceteze activitatea, ceea ce va avea un impact asupra reducerii creditării pentru întreprinderile mici.

ODA vă invită la evenimentul de lansare a Programului de Susținere a Inovațiilor Digitale și a Startup-urilor Tehnologice, care va avea loc pe data de 6 octombrie 2022, ora 14.00. Scopul Programului este acordarea finanțării nerambursabile ÎMM-urilor inovatoare și startup-urilor pentru produse și servicii în domeniul tehnologiilor informaționale și comunicațiilor (TIC), tehnologii noi, în scopul stimulării cercetării și dezvoltării în domeniul TIC, prototipării și inovării în domeniul producției industriale durabile și al tehnologiilor ecologice.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Tehgaz Grup S.R.L.