Industrii
AcasăActualPosibila demisie a Guvernului, decizia Autorității Aeronautice Civile și vom avea sau...

Posibila demisie a Guvernului, decizia Autorității Aeronautice Civile și vom avea sau nu gaze? Agenda Economică

Urmăriți Agenda economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

Așadar, cel mai important eveniment din ultimele săptămâni, care va continua și în această săptămână, sunt pregătirile autorităților pentru iarnă, sau mai degrabă foarte posibila întrerupere a livrărilor de gaze din Rusia de la 1 octombrie.

Într-o emisiune televizată, vicepremierul Andrei Spînu a declarat că, într-o discuție cu Alexei Miller, acesta din urmă a precizat că Gazprom nu va prelungi termenul de auditare a datoriilor la gaze. Partea rusă așteaptă rezultatele până la 1 octombrie, în timp ce partea moldovenească cere o prelungire până la sfârșitul lunii martie 2023. Acest lucru înseamnă că gazul ar putea fi întrerupt după data X.

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, care va merge săptămâna aceasta la Sankt Petersburg pentru discuții cu Gazprom privind viitoarele livrări, va încerca să salveze situația. Poate că se va întâlni și cu Miller.

Dar, deși nimic nu este sigur, autoritățile pregătesc „sania”: cumpără gaze pentru a le stoca în România, negociază cu Azerbaidjanul și transferă 12 clădiri importante ale statului la încălzirea centrală pentru a economisi gaz. Este vorba de clădirile Președinției, Parlamentului, CEC, a unor ministere etc. În plus, se fac pregătiri active pentru livrarea de păcură atât pentru rezervele de stat, cât și pentru Termoelectrica. În special, Căile Ferate din Moldova trebuie să livreze 35.000 de tone de păcură și caută rezervoare în acest scop, care sunt deficitare.

Până la sfârșitul săptămânii, Moldelectrica, Premier Energy și RED Nord trebuie să prezinte autorităților o analiză privind modul în care ar funcționa sistemele de transport și rețelele intravilane și intercomunitare în cazul în care gazul ar fi totuși întrerupt, iar sarcina pe acestea ar crește dramatic. În plus, Agenția pentru Eficiență Energetică ar trebui să prezinte un plan de acțiune pentru a reduce consumul de energie în instituțiile publice și pentru a le trece la biocombustibili, acolo unde este posibil.

În general, autoritățile lasă impresia că nu se așteaptă la rezultate pozitive din călătoria lui Ceban la Sankt Petersburg.

Cu toate acestea, premierul Natalia Gavrilița a recunoscut, de asemenea, că relațiile moldo-ruse sunt destul de complicate în prezent. Acest lucru este evidențiat de recenta decizie a Autorității Aeronautice Civile de a interzice companiilor aeriene moldovenești să zboare spre Federația Rusă, după ce Air Moldova a anunțat că va relua zborurile directe de la Chișinău la Moscova și retur de la 1 octombrie. AAC a invocat o directivă a Agenției Europene pentru Siguranța Zborurilor, care a interzis zborurile către Rusia, și preocupări legate de siguranța pasagerilor.

La rândul său, Air Moldova a declarat că, deși a suspendat vânzarea biletelor, intenționează să ajungă la o înțelegere cu autoritatea, în caz contrar amenință că va acționa în instanță. Opoziția, reprezentată de Dodon, a criticat imediat decizia Autorității Aviației Civile, calificând-o drept politică, în timp ce autoritățile ucrainene, dimpotrivă, au salutat interdicția.

Să ne întoarcem la inflație și la Banca Națională, care este responsabilă de controlul acesteia. La sfârșitul lunii august, inflația anuală în Moldova a fost de 34,29%. În același timp, rata lunară a inflației a încetinit. Dacă în iunie a fost mai mare de 2%, în iulie a fost de 1,4%, în august a fost de 0,89%.

Acest lucru înseamnă că politica monetară a Băncii Naționale ar trebui să se înmoaie în cele din urmă. La 13 septembrie, BNM va anunța o nouă rată de bază. Potrivit experților, este puțin probabil ca aceasta să crească cu mai mult de 0,5-1 puncte procentuale. Luna trecută, BNM a majorat rata cu 3 puncte procentuale deodată.

Experții sunt de părere că o înăsprire suplimentară a politicii monetare va duce la o creștere mai semnificativă a ratelor de creditare deja pentru întreprinderi, ceea ce înseamnă că banii prea scumpi vor împiedica creșterea economică.

Și despre celelalte evenimente importante ale săptămânii.

Parlamentul va începe să lucreze ca de obicei – sesiunea de toamnă-iarnă începe pe 15 septembrie. Prioritatea parlamentarilor va fi politica fiscală și bugetele pentru 2023. În plus, aleșii poporului vor continua să ne îmbunătățească viața).

Guvernul își va ține miercuri ședința tradițională. Pe ordinea de zi de până acum sunt prea puține subiecte – modificări la regulile de circulație, crearea unei comisii pentru proiectul autostrăzii Europa-Caucaz-Asia cu traversarea teritoriului Republicii Moldova și un aviz asupra proiectului deputaților. Mai multe surse  Business Pages au anunțat că mai mulți miniștri sau întregul guvern vor demisiona în această săptămână. Premierul Natalia Gavrilița a vorbit și ea despre viitoarele demisii, dar nu a precizat un termen.

Săptămâna aceasta vor avea loc două evenimente interesante pentru oamenii de afaceri:

 

Maib împreună cu Bursa de Valori București, cu susținerea Guvernului Republicii Moldova, AmCham România și Romanian Business Leaders pe data de 13 septembrie vor organiza forumul Moldova – Romania: Capital Bridges 2022.

Vor participa, de asemenea, prim-miniștrii celor două țări. Principalele subiecte de discuție sunt Moldova în calitate de țară candidată la UE și provocările economice cu care se confruntă – cum va face față incertitudinilor și ce oportunități va valorifica.

Pe 15 și 16 septembrie, Camera de Comerț Americană organizează o conferință E-Taxon, în cadrul căreia mediul de afaceri, guvernul și experții vor discuta despre tot ceea ce privește impozitarea și eficiența acesteia. Și, după cum știm, nimic pe lume nu este sigur, cu excepția inevitabilității morții și a impozitelor.

Asta e tot pentru astăzi. Ne vedem lunea viitoare. Și nu uitați să vă abonați la pagina noastră de pe Facebook și Instagram, precum și la canalul nostru de pe YouTube și Telegram.

 

 

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
cer senin
18.2 ° C
18.9 °
16.2 °
49 %
6.7kmh
0 %
lun
15 °
mar
17 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
21 °
Papir Print Ro DI-4406