AcasăOrganizatiiParlamentul a aprobat alocarea din buget a 1,4 miliarde de lei pentru...

Parlamentul a aprobat alocarea din buget a 1,4 miliarde de lei pentru plata Moldovagaz către Gazprom

Modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2021, care prevede inclusiv alocarea a 1,4 miliarde de lei pentru plata datoriei curente a Moldovagaz către Gazprom a fost aprobată în cadrul ședinței din 25 noiembrie a Parlamentului. 

În favoarea inițiativei au votat 57 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). 15 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au votat împotrivă, un deputat a Partidului „ȘOR” a votat împotrivă, iar altul s-a abținut.

În Parlament a venit și ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi, care a declarat că Republica Moldova e într-un risc iminent de a fi deconectată de la gazele naturale.

„Moldovagaz recunoaște că după ce a inițiat mai multe proceduri de a soluționa această problemă, ca companie, adică – angajarea unui credit, reeșalonarea plăților, etc. recunoaște că nu a reușit să rezolve această problemă și vine cu solicitarea unei susțineri din partea Guvernului. Astfel, Guvernul este în situația de  a fi un actor pasiv și să se uite dintr-o parte, de parcă nu ar fi țara pe care o conduce, sau să caute soluții pentru a rezolva această situație, care este în mare măsură creată de acele măsuri care nu au fost luate pe parcursul a multor ani și de dependența Moldovei de un singur furnizor de gaze”, a declarat Budianschi.

Budianschi a explicat de ce suma de 1,4 miliarde de lei din buget pentru achitarea de urgență a consumului de gaze rusești din luna octombrie și a unui avans pentru luna noiembrie urmează a fi virați prin compania de stat Energocom,.

„Des s-a pus întrebarea – de ce Energocom, de ce nu Moldovagaz sau altcineva. Ați observat că situația crizei energetice evoluează, nu este stabilă. Nu este exclus că, pe viitor, ne așteaptă și alte probleme. Energocom a fost identificat ca un agent economic care să gestioneze tranzacțiile economice care ar putea menține stabilitatea energetică. Guvernul nu poate interveni prin tracnzații economice, are nevoie de un instrument. Energocom trebuie să devină un judecător pe piața gazelor. Dacă se plătesc direct anumite sume la Moldovagaz, trebuie să reamintim că Moldovagaz le poate trata în modul în care dorește, dacă sunt achitate în mod direct, Moldovagaz poate să considere că datoriile au fost acoperie în modul cum a decis”, a argumentat ministrul Finanțelor.

Deputații Blocului Comuniștilor și Socialiștilor au criticat inițiativa și au cerut audierea premierului Natalia Gavrilița, pentru a explica datoria Republici Moldova față de Gazprom pentru octombrie și jumătate din noiembrie 2021. Majoritatea PAS a respins solicitarea opoziției.

În ajun, concernul „Gazprom” a căzut de acord să ofere un termen de grație pentru Republica Moldova, ca să achite datoria acumulată pentru gazul livrat în luna octombrie și avansul pentru luna noiembrie.

„Moldovagaz” a acumulat datorii curente față de Gazprom în valoare de peste $74 de milioane. Datoria s-a format din cauza achiziționării gazului în luna octombrie la preț de peste $790 pentru o mie de metri cubi, iar tariful la gaz aplicat pentru luna octombrie nu a acoperit diferența.

Moldovagaz a primit la data de 22 noiembrie o notificare de plată a datoriei în termen de 48 de ore, în caz contrar, Gazprom amenință cu sistarea livrărilor de gaze naturale.

În cadrul unei conferințe de presă din 23 noiembrie, vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, a declarat că, prin decizia guvernului, „Moldovagaz” va primi 1,4 miliarde de lei din bugetul de stat. Banii vor fi transferați după ce parlamentul va aproba, pe 25 noiembrie, aceste modificări la buget. Iar pentru ca „Gazprom” să nu sisteze livrările de gaze naturale, guvernul va expedia conducerii concernului o scrisoare ce va conține un plan de achitare a datoriei.

alocapitala
bazadedate

Veaceslav Ioniță: Leul va continua sa se intărească până la sfârșitul anului

Pe 22 noiembrie Banca Națională a stabilit cursul oficial al leului față de euro de 19,94 lei. Aceasta este cea mai mică rată din...
Politrans Logist Ro DI-4399
Chișinău
cer senin
1 ° C
1.6 °
-1.8 °
75 %
0.9kmh
0 %
mie
7 °
joi
10 °
vin
12 °
sâm
5 °
Dum
3 °
Casalot Ro DI_4346