Industrii
AcasăActualPână la mijlocul verii, inflația va ajunge la 31%. Guvernatorul Băncii Naționale...

Până la mijlocul verii, inflația va ajunge la 31%. Guvernatorul Băncii Naționale a explicat ce influențează cel mai mult creșterea prețurilor

Inflația din Moldova va atinge cel mai ridicat nivel în trimestrul trei al anului 2022 – 31%. Creșterea prețurilor la alimente va fi de aproape 34%. Până în al patrulea trimestru, inflația va începe să scadă și va fi de 28,8%. Și abia la începutul primului trimestru al anului 2024, inflația va scădea la 6,5%. Această prognoză a fost prezentată pe 13 mai de Guvernatorul Băncii Naționale, Octavian Armașu, la o conferință de presă dedicată celui de-al doilea raport al inflației din acest an și primul după izbucnirea războiului din Ucraina.

Armașu a subliniat că prognoza va fi actuală sub rezerva unei politici monetare stricte.

El a subliniat că acum toate economiile lumii se confruntă cu o inflație ridicată din cauza crizei pandemice și a războiului din Ucraina, iar aproape toate băncile centrale înăspresc politica monetară.

Potrivit lui Armașu, inflația este mai mare în Moldova pentru că are o economie mică și deschisă, o politică tarifară care nu a fost aprobată la timp și o pondere mare a alimentelor în coșul minim de consum.

Șeful BNM a adăugat că în Moldova creșterea prețurilor este mai mare decât în ​​Ucraina și Rusia, pentru că „avem prețuri libere și o economie liberă”. „Guvernul Ucrainei a aprobat o listă largă de produse, ale căror prețuri au fost înghețate. După acestea vor crește mai mult. Iar în Rusia resursele energetice sunt mai ieftine. Acest lucru reține inflația”, a explicat Armașu.

Vorbind despre cauzele și componentele inflației, Armașu a adus ca exemplu creșterea prețurilor la tarife. Numai în aprilie, acestea au crescut cu 16,3% pe parcursul lunii. În februarie a fost de 0,5%, în martie – 3,6%.

Președintele Băncii Naționale a precizat că din cauza înăspririi politicii monetare a autorității de reglementare, consumul populației a început să scadă, deși nu atât de mult. În același timp, creșterea reală a salariilor și pensiilor este mai mare sau aproape egală cu inflația, ceea ce pune presiune asupra prețurilor.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Imona Grup ro DI-4368