Industrii
AcasăActualPână în vară, prețul produselor din carne va crește cu 10-15%. Ce...

Până în vară, prețul produselor din carne va crește cu 10-15%. Ce s-a întâmplat?

Datorită creșterii prețurilor la materiile prime, prețurile la carne, produse din carne, semifabricate și conserve vor crește cu 10-15% până în vară. De la începutul lunii martie până la jumătatea lunii mai, prețurile angro  la carnea de porc autohtonă au crescut de 1,6 ori – de la 48 lei/kg la 76 lei/kg. Acest lucru este confirmat de reprezentanții Patronatului întreprinderilor din industria de prelucrare a cărnii din Moldova, transmite Agroexpert.

Unde a dispărut materia primă?

Întreprinderile de prelucrare a cărnii nu pot achiziționa materiile prime necesare, deoarece fermele de porci din Moldova nu mai au stocuri. Acest lucru s-a întâmplat pentru că au epuizat toată carnea de porc înainte de sărbătorile de Paște. Acum fermele de porci asigură piața în regim de urgență, iar mulți procesatori primesc refuzuri de la furnizori.

Și asta se întâmplă în ciuda faptului că la începutul lunii martie, crescătorii de animale au asigurat Ministerul Agriculturii și procesatorii că, potențialul de producție al fermelor poate asigura piața internă a cărnii cu 120%. Atunci, conform Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), existau 105 ferme de porci care puteau asigura piața din Moldova cu exces de carne la un preț accesibil.

Acum în Moldova există 57 de întreprinderi de prelucrare a cărnii autorizate de ANSA. Doar 20 dintre ele reprezintă peste 80% din vânzările totale. Cu toate acestea, numărul întreprinderilor poate scădea brusc dacă situația nu se schimbă.

De ce a crescut prețul cărnii de porc?

Potrivit președintelui Patronatului, Sergiu Grădinaru, încercările de a explica creșterea bruscă a prețului cărnii de porc prin creșterea costului furajelor și resurselor energetice sunt fără sens, întrucât marile ferme zootehnice din Moldova au achiziționat cea mai mare parte a cerealelor și furajele în 2021, înainte de creșterea prețului.

„Motivul real al creșterii prețului la carnea de porc autohtonă este lipsa importurilor acestui produs în Moldova. Cota preferențială în euro pentru 2022 a fost aleasă până la începutul lunii februarie, dar cu plata unei taxe de 25% și costuri mari pentru logistica transporturilor, comercianții nu riscă să importe în Moldova carne de porc scumpă din Uniunea Europeană sau America Latină. Drept urmare, cele mai mari trei ferme de porci din Moldova au reușit să stabilească prețuri limitate doar de pofta lor la carnea de porc industrială”, a spus Grădinaru.

Astfel, creșterea prețurilor la materiile prime și incapacitatea de a le achiziționa în cantitățile necesare îi obligă pe producătorii de carne să își schimbe sortimentul și rețetele (să înlocuiască parțial carnea de porc cu carnea de pasăre) și să reducă producția anumitor produse. Ca urmare, prețurile la produsele locale vor crește, urmate de o creștere a prețurilor la produsele importate.

Rodion Melnic, Administratorul Întreprinderii Carmez, a subliniat: „Dacă practic nu există concurență pe piața cărnii crude din Moldova, atunci există concurență între producătorii autohtoni și importatorii pe piața produselor finite din carne. Șansele lor sunt inegale: dacă producătorii europeni cumpără carne de porc cu 2,1–2,4 euro pe kg (41,8–47,8 lei), atunci procesatorilor moldoveni le iese – 76–78 lei pe kg. Este clar că într-o astfel de luptă cineva, și este ușor de prezis cine exact, va trebui să moară”.

Potrivit acestuia, într-o situație de logistică complexă și costisitoare, este mult mai ușor să câștigi mai mult prin creșterea prețurilor și nu prin creșterea comerțului. „Desigur, în această situație, consumatorul suferă foarte mult. Dar în țara noastră el este răbdător”, a adăugat Melnic.

De menționat că, conform Patronatului, în anul 2021 au fost aduse în Moldova 190 de tone de produse finite din carne. Totodată, Republica Moldova nu exportă nici măcar un kilogram de produse din carne.

Ce trebuie de făcut?

Membrii Patronatului sunt încrezători că singura soluție care va ajuta la frânarea creșterii prețurilor este eliminarea taxelor vamale la părțile congelate de carcase de porc, care sunt cele mai solicitate în rândul procesatorilor, până la sfârșitul anului 2022.

Această acțiune practic nu va reduce veniturile bugetare, deoarece din importurile de carne în afara eurocotei, veniturile nu vor intra în bugetul de stat-2022. Totuși, acesta va fi un stimulent pentru crescătorii de animale locali și va permite producătorilor locali să obțină materii prime la un preț accesibil.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer acoperit de nori
2.2 ° C
2.2 °
2.2 °
92 %
2.1kmh
100 %
lun
4 °
mar
6 °
mie
4 °
joi
4 °
vin
4 °
Casalot Ro DI_4408