Industrii
AcasăActualOrganizațiile de microfinanțare, mai aproape de bănci. Ce este în neregulă cu...

Organizațiile de microfinanțare, mai aproape de bănci. Ce este în neregulă cu noile cerințe pentru OCN?

Organizațiile de creditare nebancară sunt îngrijorate de noile cerințe pe care autoritățile intenționează să le introducă începând cu 2023. La 29 septembrie, Comisia parlamentară economie, buget și finanțe a organizat o dezbatere publică pentru a doua lectură a amendamentelor la Legea privind organizațiile de creditare nebancară (OCN). Reprezentanții industriei se tem că noile cerințe vor determina jumătate dintre companii să își înceteze activitatea, ceea ce va avea un impact asupra reducerii creditării pentru întreprinderile mici.

Dumitru Alaiba, șeful comisiei, a explicat la începutul ședinței că autoritățile au inițiat modificări la lege pentru a îmbunătăți calitatea guvernanței corporative în organizațiile de creditare nebancare.

Proiectul prevede următoarele:

  • Cerințe mai stricte în ceea ce privește educația și experiența conducerii OCN;
  • Un audit obligatoriu al situației financiare;
  • Efectuarea unui audit suplimentar, la cererea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, cu privire la conformitatea capitalului cu reglementările, la adecvarea provizioanelor, precum și la procedurile interne de prevenire și combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului.

După cum a explicat purtătorul de cuvânt al Camerei de Comerț Americane, Dorel Noroc, autoritățile au fost de acord să extindă domeniile de studii necesare pentru a ocupa funcția de director sau director adjunct al unei organizații de creditare nebancare. De asemenea, au convenit să extindă perioada în care o societate trebuie să fie auditată după perioada de raportare, de la 120 la 150 de zile, ceea ce ar trebui să se reflecte în versiunea finală a proiectului de lege.

El a explicat că în Moldova există doar 121 de companii de audit și că sunt atât de multe firme care au nevoie de un audit, ceea ce face imposibilă efectuarea auditului într-o perioadă scurtă de timp.

Un subiect controversată care a fost discutat în cadrul comisiei s-a referit la auditul suplimentar pe care CNPF îl poate solicita. Reprezentanții instituțiilor de microfinanțare au declarat că majoritatea companiilor nu dispun de fonduri pentru un audit suplimentar. Acum se aplică doar firmelor cu active de peste 50.000 de lei.

În același timp, un reprezentant al CNPF a declarat că, de fapt, din 130 de instituții de microfinanțare, circa 30 sunt active, iar restul au acordat 2-3 credite și sunt inactive. Obligația de a efectua un audit va lăsa pe piață doar companiile cu adevărat funcționale.

Cu toate acestea, Alaiba a subliniat că autoritățile nu urmăresc să sporească monopolizarea și concentrarea pieței OCN, ci doar să facă sectorul mai fiabil și mai durabil.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Birotix Com ro DI-4407
Chișinău
ceață
4.4 ° C
4.4 °
4.2 °
99 %
2.6kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
12 °
Dum
13 °
lun
13 °
Tehgaz Grup S.R.L.