Industrii
AcasăActualOrganizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), lansată oficial. Instituția va susține dezvoltarea mediului...

Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), lansată oficial. Instituția va susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton

Astăzi, 22 iulie, la Palatul Republicii, a avut loc evenimentul de prezentare a Organizației pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), instituție publică din subordinea Ministerului Economiei. Instituția are misiunea de a susține dezvoltarea mediului antreprenorial autohton, inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii, prin promovarea culturii antreprenoriale, acordarea asistenței financiare și tehnice pentru companii, emiterea garanțiilor financiare și de stat, precum și asigurarea infrastructurii de suport în afaceri. Noua instituție, reformată din ODIMM, va avea o structură organizatorică nouă, un sistem eficient de management al riscurilor și va implementa un control riguros asupra modului de utilizare a banului public.

La evenimentul de lansare a ODA au participat prim-ministrul Natalia Gavrilița, ministrul Economiei, Sergiu Gaibu, reprezentanți ai organizațiilor internaționale partenere de dezvoltare, misiunilor diplomatice, autorităților publice centrale, instituțiilor financiare și asociațiilor de business, invitați din mediul de afaceri și cel asociativ.

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a menționat că Executivul  va susține în continuare dezvoltarea antreprenoriatului pentru ca acesta să devină un motor tot mai puternic al economiei naționale.

„Ne dorim ca ODA să devină o punte dintre stat și antreprenori și să fie cu adevărat pro-activă în identificarea potențialului antreprenorial al cetățenilor noștri de orice vârstă, din orice regiune a țării, din orice domeniu de activitate. Guvernul crede în potențialul antreprenorilor acestei țări, iar acesta poate fi valorificat pe deplin prin implicarea autorităților în momentele cheie de dezvoltare a afacerilor”, a spus Natalia Gavrilița.

Ministrul Economiei, Sergiu Gaibu a dat asigurări că Guvernul va extinde gama de servicii ODA pentru a consolida mediul antreprenorial. „Asistăm la încununarea unui efort mare făcut împreună cu experții și partenerii noștri internaționali, UE, GIZ, USAID, care ne-au ajutat foarte mult. Este o restructurare în profunzime a organizației, nu doar un rebranding. Ne-am propus să ajutăm mai mult antreprenorii pentru a depăși perioada de criză prin care trece nu doar țara noastră, dar întreaga omenire. Prin intermediul ODA, vrem să oferim antreprenorilor tot suportul de care au nevoie. Vrem să creștem atât programele, cât și instrumentele financiare de suport pentru antreprenori”, a precizat el.

Prezenți la eveniment, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova,  Jānis Mažeiks, Siegmund Mueller, director de țară al Agenției pentru Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Inguna Dobraja, Reprezentant de țară, al Băncii Mondiale, au reiterat  importanța susținerii antreprenorilor pentru a dezvolta afaceri sustenabile în Republica Moldova.

Totodată, Directorul executiv al Alianței Întreprinderilor Mici și Mijlocii din Moldova, Liliana Busuioc a apreciat efortul autorităților de a reorganiza cea mai importantă entitate din țara noastră, responsabilă de dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. “Suntem aliați prin misiunea noastră de a contribui la un mediu de afaceri în care IMM-urile să prospere și vrem să vedem o creștere a ponderii IMM-lor în economia națională prin creșterea cifrelor de afaceri, locurilor de muncă nou create și a contribuțiilor la bugetul de stat. În contextul provocărilor actuale așteptările noastre sunt foarte mari: ne dorim, ca Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului să sporească numărul de afaceri nou create și să amplifice potențialul de creștere, dezvoltare  și internaționalizare a afacerilor existente”.

De asemenea, Dumitru Pîntea, director interimar ODA, a menționat că noua instituție își propune să fie una puternică, cu o guvernanță modernă, capabilă să vină cu soluții clare pentru antreprenori mai ales în perioade de criză.

ODA își propune să consolideze colaborarea cu Rețeaua Incubatoarelor de Afaceri, centrele de consultanță în afaceri, alte entități de suport în afaceri, pentru a le transforma în parteneri regionali, care vor susține implementarea mecanismelor de suport la nivel local. În același timp, instituția își va digitaliza procesele interne pentru a îmbunătăți interacțiunea cu beneficiarii prin intermediul unui sistem informațional care va asigura un control mai riguros al proceselor. Procesul decizional, de asemenea va fi schimbat, prin instituirea unui comitet extern de finanțare și risc, compus din membri independenți atât de mediul politic, cât și de cel intern operațional.

 

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Papir Print Ro DI-4406
Chișinău
cer senin
19.4 ° C
20.2 °
19.4 °
43 %
3.6kmh
0 %
Dum
19 °
lun
25 °
mar
20 °
mie
24 °
joi
26 °
Boncom Ro_DI_4405