Expertul Centrului Analitic Independent Expert-Grup Marina Soloviova a criticat propunerea Ministerului Finanțelor privind Politica Fiscală și Vamală prin care se modifică art. 19 din Legea cu privire la statistica oficială, astfel încât producătorii de statistici oficiale să prezinte Serviciului Fiscal de Stat acces la informații individuale despre persoanele care practică activitate de întreprinzător.
Potrivit expertului, datele confidențiale colectate cu scopuri statistice trebuie folosite doar în scopuri statistice, nu cu alte scopuri, pentru a nu submina încrederea respondenților în producătorii de statistici oficiale. ”Dacă vrei ca respondentul să-ți răspundă onest așa cum este, trebuie să-i dai garanții că informația furnizată de el nu va fi folosită contra lui. De aceea datele obținute se difuzează fie sub formă agregată, fie sub formă granulară, dar în acest din urmă caz ele trebuie anonimizate”, susține Soloviova.
Totodată, ea a venit cu un exemplu: ”Obojă. Am citit propunerile Minfinului. Acum închipuiți-vă ce ar fi dacă antreprenorii ar ști că orice informație confidențială obținută de BNM sau BNS va fi transmisă SFS automat prin lege. Gata, nu mai discută nimeni cu tine, nu-ți povestește nici câte litere sunt în alfabet.
Și asta în ajunul recensământului populației și locuințelor care va fi realizat în 2024. Vă dați seama că răspunsurile individuale sunt confidențiale numai în măsura în care ele rămân la BNS și nu sunt prezentate nimănui în afara BNS, iar art. 19 este singura garanție în acest sens. Dacă îi dai Fiscului acces la toate celea, rezultatele recensământului pot fi deodată aruncate la gunoi pentru că nu vor fi veridice”.
În același timp, Soloviova nu crede că persoanele fizice care practică activitate de întreprinzător fac evaziune fiscală în volume suficient de serioase încât calitatea statisticii oficiale să fie sacrificată.
”La urma urmei, tot ministerul are nevoie de statistici veridice care să reflecte fidel realitatea. Strategia de dezvoltare a managementului finanțelor publice conține un capitol întreg dedicat îmbunătățirii analizei și previziunilor macroeconomice și politicilor bazate pe fapte și dovezi. Totul are un preț și în cazul de față prețul statisticilor calitative este riscul de a rata unele venituri la buget, probabil nu prea mari, care vor fi oricum ratate din cauza prognozelor și politicilor neinformate. E adevărat și faptul că trebuie să existe partajare de informații între instituțiile statului, dar practica normală este ca producătorii de statistici să reutilizeze informația de care dispune Fiscul, însă nu invers”, a conchis Marina Soloviova.