Industrii
AcasăActualOamenii de afaceri s-au întâlnit cu deputații. Despre ce au vorbit?

Oamenii de afaceri s-au întâlnit cu deputații. Despre ce au vorbit?

Peste 60 de antreprenori, reprezentanți ai companiilor membre ale Camerei de Comerț și Industrie, au participat, la 14 iunie, la un dialog cu deputații din Comisia Economică Parlamentară, condusă de președintele Dumitru Alaiba. Oamenii de afaceri s-au plâns de probleme și au propus soluții – deputații s-au contrazis și au făcut notițe, promițând în final că vor ține cont de majoritatea dorințelor. BP vorbește pe scurt despre cele mai importante lucruri. 

Industria produselor lactate

Carolina Linte, director executiv al Asociaţiei „Lapte”, a propus introducerea unui TVA unic pentru întregul lanț de producție alimentară. Potrivit acesteia, acest lucru ar avea un efect imediat asupra prețurilor la raft. Linte a propus, de asemenea, eliminarea taxei vamale de 25% pentru carnea congelată și a taxei de 15% pentru unt. „Moldova consumă 6.000 de tone de unt și produce până la 2.500 de tone, oricum trebuie să fie importat, plus că este o materie primă pentru multe tipuri de produse.

Linte consideră că impozitarea și raportarea fiscală pentru microîntreprinderi trebuie simplificate cât mai mult posibil, altfel nu va exista nicio dezvoltare în acest sector.

Șeful asociației a ridicat, de asemenea, problema practicilor neloiale față de producători din partea lanțurilor comerciale. Aceasta s-a referit la reducerile și la perioadele de publicitate pentru produse, care ar trebui în cele din urmă să fie reglementate. În plus, în opinia sa, Consiliul Concurenței, și nu ANSA, ar trebui să fie mai activ în verificarea acestor practici neloiale.

Producția de apă

Producătorul de apă compania Gelibert s-a plâns, de asemenea, de practici neloiale. „Am propus modificarea reglementărilor privind relația dintre producători și retaileri. Produsele noastre devin necompetitive față de produsele importate și s-ar putea să fim nevoiți să închidem afacerea. Cota de vânzări este în scădere, suntem în competiție unii cu alții, dar toți împreună nu putem concura cu produsele de import. De mai mulți ani cerem limitarea retro-bonusurilor, dar niciun fel de întâlniri și discuții nu ne ajută. Trebuie să vindem produsele sub costul de producție, altfel nu putem concura la preț pe raftul magazinului”, a explicat Alexandr Dubin, directorul comercial al companiei.

Vinificație

Viorel Garaz, directorul general al Mileștii Mici, a declarat că sectorul vinicol a fost cel mai afectat în Moldova. Potrivit acestuia, în ciuda diversificării semnificative a exporturilor după război, o mare parte dintre companiile care exportau vin în est au avut de suferit. „Sunt companii vinicole care nu și-au plătit salariile de două luni”, s-a plâns el.

El a făcut două propuneri – să oblige întreprinderile și populația să cumpere termostate care să economisească resursele energetice și să îmbunătățească comunicarea cu antreprenorii români, care se tem să investească în Republica Moldova pentru că știu puține lucruri despre această țară și se tem de ea.

Producția de ulei de floarea-soarelui

Stela Ostrovețchi, directoarea fabricii de ulei de floarea-soarelui Floris, a propus reducerea cotei de TVA pentru ulei ca produs important din punct de vedere social. Ea a dat exemplul României, unde rata standard este de 19%, iar rata pentru uleiul de floarea-soarelui este de 9%, și al Ucrainei, unde rata standard este de 20%, iar rata pentru ulei este de 14%. „Acest lucru ar veni în sprijinul segmentelor social vulnerabile ale populației”, a precizat directorul uzinei.

Exportul de grâu

Șeful CCI a făcut apel la autorități în numele fermierilor exportatori de grâu. El le-a cerut să ia în considerare interzicerea exporturilor, deoarece există două probleme majore – este foarte costisitor să depozitezi grâul și, în curând, nu va exista suficient spațiu pentru a depozita noua recoltă. Alaiba a spus că aceste probleme ar fi mai bine să fie adresate guvernului, deoarece au legătură cu securitatea alimentară.

Industria piscicolă

Ion Crudu, președintele Asociației AgroVector, care reprezintă importatorii și procesatorii de produse din pește, a abordat problema privind lista produselor de importanță socială. „Peștele congelat a devenit un produs important din punct de vedere social, conform deciziei CSE. Aici au fost incluse peste 200 de categorii de pește, inclusiv peștele roșu și alte tipuri de pește scump folosit pentru prepararea rulourilor și a sushi-ului. Am scris cinci cereri, dar nu am primit niciun răspuns”, a explicat Crudu. El a propus, de asemenea, reducerea TVA-ului la produsele din pește dacă acestea sunt considerate un produs important din punct de vedere social. De asemenea, Crudu s-a plâns că prețul de import al peștelui s-a triplat – un camion de la Constanța costă între 8.000 și 11.000 de euro. Înainte de război costa 2-2,5 mii de euro. În același timp, o marjă de 20% nu acoperă costurile de transport.

Industria construcțiilor

Directorul Supraten, Nicolae Tricolici, a subliniat trei probleme care împiedică dezvoltarea sectorului. În primul rând, importurile scumpe de materii prime. În acest context, a propus scutirea de taxe vamale a materiilor prime importate din orice țară. În al doilea rând, problema închirierii terenurilor. Potrivit lui, acum compania plătește chirie nu doar Primăriei Chișinău, ci și Agenției Proprietății Publice. În al treilea rând, gazul. El a subliniat că producția de materiale de finisare (ciment, cărămizi) necesită mult gaz, dar mecanismul actual, care ar trebui să ajute întreprinderile cu costuri de gaz de peste 50% din costurile totale, nu funcționează foarte eficient.

Industria produselor de cofetărie

Ecaterina Cechina, șefa fabricii de dulciuri Bucuria, s-a plâns, de asemenea, de consumul costisitor de gaz. „Suntem deja în faliment. La vechile prețuri, 15% din cost era reprezentat de gaz, acum poate ajunge la 30%. Puterea de cumpărare este și ea scăzută acum, așa că ne chinuim să acoperim volumul de produse pe care le furnizăm”, a spus ea.

Potrivit acesteia, scrisorile pe care le scriu către autorități nu aduc niciun rezultat. „Ni s-a răspuns la scrisori, dar am publicat aceste aspecte în monitorul oficial în ziua prezentării”, a conchis Cechina.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Sandar_Vs Ro DI-4340
Chișinău
cer acoperit de nori
3.9 ° C
4.2 °
3.9 °
81 %
5.1kmh
100 %
mar
4 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
MGM ro DI-4357