AcasăAgriculturaO seră pentru căpșuni din Ungheni arată performanțe de cca 100%

O seră pentru căpșuni din Ungheni arată performanțe de cca 100%

Primii stoloni de căpșun de calități biologice înalte și liberi de viruși și boli, produși în sera computerizată a cooperativei Berries Group, din satul Blindești, raionul Ungheni, au demonstrat un grad de prindere de peste 98 la sută. Sera a fost instalată cu suportul proiectului Agenției SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Agricultura Performantă în Moldova (APM).

„Materialul săditor, produs în sera computerizată, s-a prins în proporție de aproape 100%, ceea ce nu se poate obține în cazul stolonilor refrigerați, importați de producătorii de căpșun, care au un grad de prindere de doar 80 la sută. Anul trecut a fost primul an de testare și am obținut material săditor de prima categorie, datorită sistemului de control computerizat al umidității, temperaturii aerului etc.”, susțin reprezentanții cooperativei.

Sera are o suprafață de circa patru mii metri pătrați și este dotată cu centru de control computerizat, care monitorizează și dirijează temperatura și umiditatea din interior. Plantele-mamă se dezvoltă în substrat de cocos. Pepiniera are capacitate de a asigura cu material săditor până la 20 de hectare în fiecare an. Investiția totală în instalarea și dotarea noii construcții a fost de circa trei milioane de lei, dintre care 1,7 milioane au fost oferite de USAID/APM.

În prezent, pepiniera produce material săditor de calitate superioară de plante certificate procurate de la producătorii din Europa. Unul din soiurile multiplicate în 2020 este Marmolada. Acesta este în proces de testare și urmează a fi propus pentru certificare și introducere în Catalogul Soiurilor de Plante din Republica Moldova, conform USAID/APM.

La momentul actual, în Republica Moldova sunt plantate circa două mii de hectare de căpșuni, iar suprafața rezervată acestei culturi se extinde foarte repede. Conform tehnologiei de producere, plantațiile de căpșun trebuie să fie reînnoite la fiecare 2-3 ani. De regulă, costul pentru procurarea materialului săditor constituie circa 40 la sută din investițiile necesare la înființarea unei plantații de căpșun în câmp deschis.

foto: proiectul USAID/APM
Sursa: moldpres.md

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte. Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate...
Imona Grup ro DI-4368
Chișinău
cer fragmentat
8.9 ° C
9.2 °
8.9 °
98 %
1.5kmh
75 %
mie
10 °
joi
12 °
vin
17 °
sâm
20 °
Dum
25 °
Sandar_Vs Ro DI-4340