Industrii
AcasăActualO persoană din Republica Moldova are un venit mediu lunar de peste...

O persoană din Republica Moldova are un venit mediu lunar de peste 4200 lei. Salariul reprezintă cea mai importantă sursă de venit

Biroul Național de Statistică informează că, în anul 2022, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4252,7 lei, fiind în creștere cu 21,2% față de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o diminuare cu 5,9%.

Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 50,7% în veniturile totale, practic la nivelul anului precedent.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,3%, sau cu 1,8 puncte procentuale mai mult față de anul 2021.

Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor cu o pondere de 14,0% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 7,8% din totalul veniturilor disponibile, 6,2% revenind veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Potrivit BNS, transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2022 acestea reprezintă 12,1% în veniturile totale sau cu 0,4 puncte procentuale mai puțin comparativ cu anul 2021.

Totodată, în funcţie de mediul de reşedinţă, se constată că, veniturile populaţiei din mediul urban au fost în medie cu 1826,9 lei, sau de 1,5 ori mai mari, comparativ cu veniturile populaţiei din mediul rural.

În același timp, gospodăriile din mediul rural sunt mai dependente de transferurile din afara țării, în comparație cu cele urbane, ponderea acestor venituri fiind de 13,7% în rural și, respectiv, 10,4% în cazul populației din mediul urban. În afară de aceasta, pentru populația rurală este caracteristică și o contribuție mai mare a prestațiilor sociale – 23,8% din total venituri, sau cu 7 puncte procentuale mai mult decât în mediul urban.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
27.2 ° C
27.2 °
27.2 °
26 %
1.5kmh
0 %
joi
27 °
vin
28 °
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
22 °