Proiectul liniei electrice de 400 kV Bălți-Suceava a fost prezentat la Bruxelles, în cadrul Conferinței Grupului Regional pentru electricitate și Off-Shore, la care au participat reprezentanți cheie ai operatorilor de sistem de transmisie (OST), Regulatori și Ministere din domeniul energeticii. Implementarea proiectului va costa 76 de milioane de euro, a declarat Ministerul Energiei.
LEA de 400 kV cu un singur circuit va avea lungimea de 138 km, dintre care 48 pe teritoriul Republicii Moldova și capacitatea de 1741 MVA, făcând conexiunea între substația de la Suceava de 400/330 kV și cea de la Bălți de 330/35 kV. Proiectul a fost prezentat de comun de Moldelectrica din partea moldovenească și Transelectrica din partea României.
„Acest proiect are o importanță strategică pentru Moldova. El va spori independența energetică a acesteia. O conexiune fiabilă cu România va permite RM să devină parte integrantă a ENTSO-E fără a depinde de Ucraina. Construcția acestei linii a fost inclusă în planul de investiții al sistemului energetic continental”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Reamintim că banii destinați construcției centralei electrice back-to-back de la Vulcănești au fost direcționați anterior către această linie de transport. Ministerul Energiei a explicat că construcția centralei back-to-back era nejustificată din punct de vedere tehnic și economic după ce Moldova și Ucraina și-au sincronizat sistemele energetice cu cel european.
Menționăm că în prezent se află în construcție o linie de înaltă tensiune Vulcănești – Chișinău, care va permite importul de energie electrică, ocolind Mgres. Construcția acesteia urmează să fie finalizată în 2025.