Industrii
AcasăActualO nouă amendă de cca 17,48 milioane lei pentru Avia Invest

O nouă amendă de cca 17,48 milioane lei pentru Avia Invest

La data de 30 iunie 2022, Consiliul Concurenței  a sancționat întreprinderea „Avia Invest” SRL(operatorul Aeroportului Internațional Chișinău) cu amendă în mărime de 17,48 milioane lei.

În cadrul investigației, Consiliul Concurenței a analizat relațiile dintre întreprinderile „Avia Invest” SRL (întreprindere care din 2013 administrează complexul patrimonial al Aeroportului Internațional Chișinău) și „Aeroport Handling” SRL (prestează servicii de handling la sol la Aeroportul Internațional Chișinău).

Astfel, a fost constatat faptul că între întreprinderile vizate a avut loc o operațiune de concentrare economică care nu a fost notificată Consiliului Concurenței, și care a constat în preluarea controlului indirect de către „Avia Invest” SRL asupra întreprinderii „Aeroport Handling” SRL. Aceasta a avut loc în mai multe etape și a început în mai 2014.

Consiliul a constatat că controlul a fost dobândit prin relația de dependență economică a SRL„Aeroport Handling” față de SRL „Avia Invest”. Astfel de dependență a fost determinată, printre altele, de:

  • contracte de locațiune a infrastructurii aeroportuare (infrastructură indispensabilă de activitatea SRL „Aeroport Handling” la prestarea serviciilor de handling la sol);
  • contracte de împrumut (fără dobândă) acordate întreprinderii „Aeroport Handling” SRL și asociatului unic al acestuia, întreprinderii „Air Handling” SRL;
  • legături structurale – de ex., administratorul „Aeroport Handling” SRL a fost desemnat membru al Consiliului „Avia Invest” SRL.

Ca efect al operațiunii de concentrare economică nenotificată, Consiliul Concurenței a reținut că preluarea controlului indirect de către întreprinderea ,,Avia Invest” SRL asupra întreprinderii ,,Aeroport Handling” SRL a condus la integrarea verticală a întreprinderilor implicate. Drept rezultat, această integrare a oferit posibilitate părții care a preluat controlul de a crea presiuni asupra unicului concurent al întreprinderii „Aeroport Handling” SRL pe piața serviciilor de handling la sol.

În conformitate cu prevederile Legii concurenței (art. 20 alin. (1)), este interzisă punerea în aplicare a unei operaţiuni de concentrare economică ce cade sub incidenţa Legii concurenței, până la declararea concentrării economice ca fiind compatibilă cu mediul concurenţial.

Astfel de relații de dependență economică între ,,Avia Invest” SRL și ,,Aeroport Handling” SRL au și fost constatate în cazul dat.

Prin urmare, întreprinderea ,,Avia Invest” SRL a fost sancționată pentru nenotificarea operațiunii de concentrare economică, care ca urmare, a afectat negativ mediul concurențial.

Citiți, de asemenea

pusto

Vei fi interesat de

bazadedate
https://www.stivuitor.md/
https://www.mgm.md/
http://www.imonagrup.md/
Chișinău
cer senin
12.2 ° C
13.2 °
12.2 °
82 %
2.1kmh
0 %
mie
29 °
joi
29 °
vin
29 °
sâm
28 °
Dum
25 °
http://trendseter.md/
https://www.intertext.md/
https://www.facebook.com/HRConsultingMoldova/