Industrii
AcasăActual"Nu trebuie să vă fie teamă să deschideți propria afacere în domeniul...

„Nu trebuie să vă fie teamă să deschideți propria afacere în domeniul medical”. Interviu cu Inna Lomanciuc, proprietara unui cabinet stomatologic

Un dentist care deține propriul cabinet stomatologic este cea mai frecventă opțiune pentru o afacere medicală, inclusiv în Moldova. Acum, și medici de alte specialități își deschid propriile companii, în care sunt atât proprietari, cât și directori și angajați. Deși se pare că afacerile și medicina sunt incompatibile. Inna Lomanciuc, medic în propria afacere stomatologică NIK&IN-DENT, a explicat într-un interviu acordat Business Pages de ce este demn de respect și de ce nu este o rușine pentru un medic să își deschidă propria afacere în Moldova.

Dețineți propria afacere medicală, un cabinet stomatologic, și sunteți, de asemenea, medic. Credeți că practica medicală și afacerile sunt compatibile?

Da, absolut.

Nu creează acest lucru un fel de dilemă morală? Primiți bani pentru acordarea de asistență medicală

La început a fost ceva inexplicabil în interior, un sentiment de rușine. Deoarece am fost educată și crescută în era post-sovietică, eram convinsă că dacă accepți bani pentru tratament nu este etic din punct de vedere moral. Dar, pe măsură ce trece timpul, lumea nu stă pe loc, a devenit o normă și cred că este ceea ce trebuie făcut. Am acordat timp pentru a dobândi anumite cunoștințe și abilități, îmi îmbunătățesc în continuare cunoștințele și mă dezvolt în acest domeniu cât de mult pot, ceea ce necesită și unele cheltuieli. Credeți-mă, chiar și participarea la diverse cursuri, congrese, reprezintă o cheltuială financiară considerabilă. De aceea, consider că cunoștințele, competențele și abilitățile pe care le dobândesc ar trebui să fie plătite în mod corespunzător.

Spuneți-ne povestea dvs. Nu este o cale scurtă – începerea propriei afaceri. Cât timp a trecut de la „Vreau propriul cabinet stomatologic” până la primul pacient pe scaunul acela?

Doi ani. Înainte de momentul „Vreau propriul cabinet stomatologic”, lucrasem în alte clinici ca medic stomatolog obișnuit și la un moment dat mi-am dat seama că nu mai vreau să lucrez pentru altcineva, m-am simțit jignită și am spus: „Gata! O să lucrez pentru mine însumi”.

Care este drumul parcurs în acești doi ani. A fost o perioadă dificilă?

Da, a fost o perioadă foarte dificilă. În momentul în care am decis să dezvolt ideea cabinetului meu stomatologic, nu aveam bani. Nu aveam nicio economie. Totul a început cu elaborarea unui plan de afaceri. Am făcut turul băncilor, una dintre ele a aprobat planul și a crezut în mine. În timp ce se pregăteau documentele, eu alegeam spațiile, rezolvam diverse probleme organizatorice, dar a apărut Covid și totul s-a oprit. După întoarcere, prețurile medicamentelor și echipamentelor necesare pentru birou s-au schimbat. Ratele dobânzilor din bancă s-au schimbat. A fost o perioadă foarte stresantă. Dar timpul a trecut, am mers mai departe, în ciuda dificultăților pe care le-am întâmpinat, și iată că am ajuns la cabinetul meu stomatologic.

Este admirabil să fii o persoană motivată. Dar ați studiat pentru a fi medic, ați învățat cunoștințe financiare sau ați avut vreo materie legată de nuanțele activității de afaceri?

Da, a existat un curs în cadrul căruia am discutat despre finanțe, documentație și afaceri, dar din experiența personală pot spune că acest curs a avut foarte puțin de-a face cu realitatea. Din fericire, am avut cu cine să mă consult pe parcurs. M-am consultat cu colegii mei și am primit sfaturi de la avocați și finanțiști.

Ați avut probleme din cauza intrigilor concurenților care au încercat să vă împiedice să vă deschideți propriul cabinet stomatologic?

Da, au existat ocazii în care am fost conștientă că noua mea problemă era un fel de „bețe în roate” din partea concurenților. Odată, de exemplu, „colegii” mei s-au plâns autorităților competente că lucrez fără diplomă. Ceea ce, bineînțeles, s-a dovedit a fi o minciună.

De ce nu este binevenită concurența sănătoasă în țara noastră? Și de ce alții nu se tem să exercite presiuni în încercarea de a vă zădărnici planurile?

Concurența sănătoasă nu este binevenită, deoarece, din păcate, în țara noastră mulți oameni sunt obișnuiți să rezolve problemele cu bani, mai degrabă decât cu calitate și cunoștințe. De ce nu le este frică? Cel puțin pentru că în țara noastră, spre deosebire de Europa, nu sunt pedepsiți. De exemplu, în țările europene aș putea să dau în judecată pentru astfel de denunțuri false.

Poate orice dentist să deschidă o clinică?

Ai nevoie de o calificare pentru asta, fără ea nu ai niciun drept. Obținând o categorie, puteți obține și o licență.

Cred că sunteți de acord cu faptul că prețurile procedurilor în stomatologie sunt destul de ridicate. Care este motivul?

Este vorba de costurile de funcționare a cabinetului, de achiziționarea de echipamente și medicamente și de plata forței de muncă. În orice caz, noi nu ne stabilim prețurile „din capul nostru”, există o limită de preț.

În calitate de antreprenor, ce ați schimba în sistemul nostru pentru a face mai ușoară această cale de „inițiere a unei afaceri”?

Acum sunt îngrijorată în legătură cu un împrumut pe care l-am luat pentru a începe o afacere. Problema este că dobânda la rambursare se modifică în funcție de oră și nu de zi. Aș dori să văd o schimbare în sistemul de rambursare a împrumuturilor pentru antreprenorii debutanți, pentru cei care încep o afacere. Ar putea fi fie modificarea ratei dobânzii, cel puțin la o rată fixă, fie amânarea termenului. Trebuie să ajutăm, nu să „înecăm”.

Credeți că merită să se facă măcar o listă minimă a unor proceduri „compensatorii” în stomatologie? Ar vizita oamenii cabinetul dumneavoastră mai des și la timp?

Problema este că nu ar funcționa. Din nefericire, oamenii noștri nu au un sentiment puternic pentru sănătatea lor și nici măcar o procedură gratuită nu îi va încuraja să vină la mine pentru profilaxie și nu pentru o problemă gravă. Primul lucru care trebuie făcut este să educăm populația în materie de sănătate.

Sunteți în favoarea medicinei cu plată?

Da. Atunci când o persoană lucrează în condiții bune și primește un salariu decent… – este o persoană diferită, un lucrător diferit.

După ce ați parcurs tot acest drum, i-ați sfătui și pe alții să îndrăznească să-și deschidă o afacere în țara noastră?

Da, cu siguranță. Decideți-vă și cu cât mai repede, cu atât mai bine.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340