Industrii
AcasăActual"Nu este o recuperare, ci mai degrabă o speranță”. Economia Republicii Moldova...

„Nu este o recuperare, ci mai degrabă o speranță”. Economia Republicii Moldova va crește cu 3,5% în 2023

Economia Republicii Moldova va crește cu 3,5% în 2023, o prognoză bazată pe speranțe pentru sectorul agricol. În același timp, țara se va confrunta cu mari provocări din cauza războiului în curs de desfășurare din Ucraina, a riscurilor economice globale și a prețurilor ridicate la gaze și energie electrică. Alegerile locale și populismul politic vor contribui, de asemenea, în mod negativ la direcția economiei și la implementarea reformelor. Prin urmare, expertul Institutului Național de Cercetări Economice (INCE), Olga Timofei, nu a putut numi această prognoză o redresare din recesiunea din 2022.

În Moldova

„Anul trecut a fost unul dintre cele mai dificile pentru economia Republicii Moldova, cu o scădere a PIB-ului de 5,9% și o rată record a inflației de 28,7%. De asemenea, războiul din Ucraina a afectat puternic economia, piața energetică și securitatea energetică a țării. În plus, puterea de cumpărare a populației a scăzut, iar statul a fost nevoit să aloce compensații, dar mai ales în detrimentul donatorilor externi. Scăderea din sectorul energetic a fost afectată și de sectorul agricol, unde producția și valoarea adăugată au scăzut cu 30% și, respectiv, 28,5% din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile”, a declarat Timofei.

Potrivit acesteia, în 2023, economia moldovenească nu poate spera decât la un ușor avans: „Astfel, creșterea producției industriale ar putea ajunge la 4,8% datorită creșterii producției agricole și a exportului de produse agricole, care va crește cu 3,8%. În același timp, importurile vor crește cu 2,4%, iar deficitul comercial va ajunge la 4,9 miliarde de dolari.

Expertul a spus că războiul din țara vecină a afectat investițiile, dar autoritățile încearcă să le atragă în sectorul IT și în turism. Prin urmare, creșterea nominală a salariilor ar putea fi de 13%, în timp ce creșterea reală este de doar 1,5%. În același timp, rata șomajului va fi de aproximativ 3,5%.

În lume

Potrivit celor mai recente cifre ale Fondului Monetar Internațional, economia mondială a crescut cu 3,4% în 2022, cea a UE cu 3,8% și cea a zonei euro cu 4,2%. În România vecină, PIB-ul a crescut cu 4,8%, în Polonia cu 4,9%, în Italia cu 3,7% și în Germania cu 1,8%. În ceea ce privește Ucraina și Rusia, economiile lor au scăzut anul trecut cu 30,7% și, respectiv, 2,1%.

„Previziunile pentru 2023 vor fi pozitive, cu excepția a două țări: Ucraina, cu o scădere de 3%, și Germania, cu o scădere de 0,11%. Motivul este reprezentat de efectele pandemiei și ale războiului. Germania a fost puternic afectată de războiul din Ucraina. În plus, această țară continuă să importe cea mai mare parte a gazului din Rusia prin Ucraina”, a explicat expertul.

Astfel, la nivel mondial, economia va crește cu 2,8% în acest an. INCE estimează că PIB-ul în UE va crește cu 0,75%, iar în zona euro cu 1,24%.

În ceea ce privește regiunea, economia României va crește cu 2,4%, cea a Rusiei cu 0,7% și cea a Poloniei cu 0,3%.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °