Industrii
AcasăActual„Nu a existat niciodată o tehnologie mai simplă, dar chiar și aici...

„Nu a existat niciodată o tehnologie mai simplă, dar chiar și aici facem „progres uimitor”. Cum să îmbunătățim încălzirea centralizată în Moldova

Inginerul în energie durabilă Eugen Camenscic a explicat că, dacă sistemul de încălzire centralizată este gestionat eficient, acesta poate aduce multe beneficii. Printre acestea: producerea simultană de energie electrică și căldură, precum și introducerea mai multor surse de energie, inclusiv „verde”.

Expertul a enumerat ce surse pot fi integrate:
– biomasă;
— biogaz din deșeuri;
— energie din incinerarea directă a deșeurilor;
– energia termică generată de colectoarele solare, care poate fi folosită pentru încălzirea apei sau stocată vara și folosită pentru încălzire iarna.

El a menționat că există deja un proiect pilot în Moldova, care are ca scop generarea de energie termică pentru un sistem centralizat din miscanthus (plantă erbacee din genul cerealelor – BP).

„Acum sistemul de încălzire centralizată suferă de ineficiență. În primul rând, toate casele în construcție sunt conectate la sisteme autonome de gaze, ceea ce este ineficient și poluează mai mult aerul. Mai mult, astfel de case sunt și mai scumpe, deoarece fiecare apartament trebuie să instaleze un cazan, să ruleze conducte de gaz etc. În al doilea rând, punctele individuale de încălzire nu au fost instalate în clădirile deja existente, deși este destul de simplu acest lucru, iar investițiile se amortizează în câțiva ani. În al treilea rând, nu folosim resursele locale de biomasă. Tehnologia de cultivare a miscanthusului există de câțiva ani, toate condițiile necesare sunt, dar birocrația încetinește acest proces. Nu am văzut încă o tehnologie mai simplă și mai accesibilă pentru Moldova, dar chiar și în aceasta facem progrese uimitoare”, a explicat Camenscic.

El i-a sfătuit pe cetățeni să cumpere un apartament într-o clădire cu conexiune la un sistem centralizat. La rândul său, inginerul a recomandat guvernului în 2023 să facă tot posibilul pentru a instala puncte de încălzire în toate clădirile din Chișinău și să ia decizii mai rapid.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
câțiva nori
2.7 ° C
2.7 °
1.2 °
99 %
1kmh
20 %
mar
3 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Intertext ro DI-4356