Industrii
AcasăActualNoul Ministru al Economiei, independența energetică și mecanismul de indexare a pensiilor...

Noul Ministru al Economiei, independența energetică și mecanismul de indexare a pensiilor în 2023. Agenda Economică

Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.

După ce săptămâna trecută ministrul Economiei, Sergiu Gaibu și-a dat demisia, locul acestuia a fost ocupat de Dumitru Alaiba, care ar trebui să propulseze puternic economia Moldovei.

Cel puțin asta așteaptă de la el atât președintele Maia Sandu, cât și premierul Natalia Gavrilița. În cadrul ceremoniei de depunere a jurământului, Sandu a subliniat că noul ministru are mult de lucru, deoarece deja în primăvară Moldova intenționează să îndeplinească cerințele UE în calitate de țară candidată și să înceapă negocierile de aderare cu țările. Iar primăvara este la doar câteva luni distanță.   Ea a declarat că rolul mediului de afaceri în integrarea europeană este important și că acesta trebuie respectat și sprijinit, nu persecutat și ignorat.

La rândul său, Gavrilița a îndemnat noul ministru să aibă o comunicare deschisă cu mediul de afaceri, dar și să susțină procesele de integrare europeană a Republicii Moldova.

Și noul ministru și-a declarat prioritățile. El consideră că în Moldova este multă birocrație, un sistem fiscal complicat, un sistem de raportare greoi și controale abuzive.

„Vom digitaliza totul”, a promis ministrul. Visul său este să comande o pizza online și tot acolo, online, să o plătești imediat. Că e anul 2022 și noi tot umblăm cu cashul”, a declarat el.

În plus, ministerul intenționează să scoată din umbră aproape jumătate din economia reală și să ofere suficiente motive miilor de antreprenori să treacă pe ”alb ”.

„Moldova va deveni cea mai liberă, cea mai deschisă și cea mai eficientă economie energetică din regiune”, crede el.

Să trecem la sectorul energetic. Vicepremierul Andrei Spînu a declarat că Moldova, pas cu pas, își câștigă independența energetică. Așadar, Energocom a mai achiziționat și stocat 30 mln m3 de gaz. În total avem 187 mln m3 stocați. Acest gaz este suficient pentru aproximativ 1 lună și 3 săptămâni de iarnă. Vom continua să creștem rezervele și în săptămânile următoare.

El a precizat că deja de 3 săptămâni țara este aigurată cu electricitate de pe bursa română, iar Energocom lucrează pentru a putea accesa și alte piețe, precum Bulgaria.

Totodată, Termoelectrica S.A. continuă să își crească rezervele de păcură, iar peste 99% din consumatori sunt deja conectați la încălzire.

Spînu a mai spus că Agenția Rezerve Materiale a completat rezerva strategică de cărbune în proporție de 100%. Este pentru prima dată după mulți ani când se întâmplă acest lucru. Pentru iarna aceasta avem și cărbune dacă va fi nevoie.

În context, ministrul a cerut să continuăm să economisim și să fim solidari.

Mecanismul de indexare a pensiilor în 2023 este probabil să se schimbe, întrucât bugetul nu va face față indexării în cadrul actualului mecanism bazat pe inflație, având în vedere dimensiunea sa de 30%. Potrivit Băncii Naţionale, este posibil ca pensiile să fie indexate de două ori sau indexarea să fie legată de creşterea economică. Trebuie remarcat faptul că în ultimii patru ani mecanismul a fost schimbat de 6 ori.

Referitor la bani. În ianuarie-septembrie, agențiile de turism şi turoperatorii au acordat servicii turistice la 367,5 mii de turiști și excursioniști sau cu 39,1% mai mult față de ianuarie-septembrie 2021. Încasările agențiilor de turism au însumat 2,8 miliarde lei, înregistrând o creștere de 41,7% față de ianuarie-septembrie precedent. Cetăţenii Republicii Moldova au preferat să călătorească, preponderent, în Turcia, Bulgaria, România, Egipt, Grecia și Muntenegru.

Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.

În această săptămână Biroul Național de Statistică va prezenta informații privind evoluția indicilor producției industriale, activitatea asiguratorilor, dar și transportul de mărfuri și pasageri.

Totodată, în cadrul ședinței de miercuri, 23 noiembrie, Guvernul va aproba semnarea Acordului de împrumut dintre Republica Moldova şi Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare în vederea realizării proiectului  ,,Deșeuri solide în Republica Moldova”, în sumă de 25 milioane de euro. Proiectul are drept scop dezvoltarea unui sistem integrat de gestionare a deșeurilor, eficient din punct de vedere economic și care să asigure protecția mediului înconjurător și a sănătății populației.

De asemenea, Banca Națională a Moldovei va publica, vineri, 25 noiembrie, raportul statistic „Activele oficiale de rezervă și alte lichidități în valută”.

Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
MGM ro DI-4357
Chișinău
cer acoperit de nori
2.7 ° C
3.2 °
2.7 °
99 %
3.6kmh
100 %
mar
6 °
mie
5 °
joi
4 °
vin
3 °
sâm
1 °
Tehgaz Grup S.R.L.