Vicepreședintele parlamentului, Mihail Popșoi, consideră că vina pentru faptul că prețurile au crescut atât de mult în Republica Moldova îi revine în întregime Băncii Naționale, a cărei obligațiune este de a reduce inflația. Pe data de 17 mai, în cadrul postului Primul în Moldova, acesta a spus că parlamentul va analiza acțiunile BNM, fiind posibilă și demisia guvernatorului Băncii Naționale, Octavian Armașu.
„Conform legii, Banca Naţională este principalul, dacă nu singurul organ din ţară responsabil de stabilitatea preţurilor. Sarcina principală a BNM este combaterea inflației”, a spus Popșoi. În opinia sa, Armașu nu poate face față acestei sarcini.
Vicespeakerul a numit subiectiv avizul Fondului Monetar Internațional, care a aprobat măsurile de politică monetară ale Băncii Naționale pentru a reduce inflația.
„Nu contează cine este lăudat. Mulți oameni au opinii subiective. Cetăţenii au o percepţie mai negativă asupra acţiunilor BNM de combatere a inflaţiei”, a spus Popșoi.
Când a fost întrebat dacă Armașu ar putea fi demis, Popșoi a răspuns că este posibil.
„Se iau în considerare toate opțiunile. Nimeni nu este veșnic, mai ales într-o situație ca asta. Pe de altă parte, Banca Națională este un organ independent și există anumite temeiuri legale în baza cărora cineva poate sau nu poate fi revocat din funcție. Vom lua în considerare toate acestea, astfel încât totul să fie, pe de o parte, în conformitate cu legea, pe de altă parte, să avem o înțelegere exactă că procesele de acolo sunt în beneficiul cetățenilor”, a adăugat Popșoi.
Ca răspuns la sugestia prezentatorului că nu numai BNM este de vină pentru nivelul ridicat al inflației, deputatul a spus că în Moldova și în toate țările mai mult sau mai puțin dezvoltate, banca centrală este singurul organ care poate influența inflația prin politica monetară.
Menționăm că, astăzi, 18 mai, în cadrul Comisiei parlamentare de resort au avut loc audieri ale raportului Băncii Naționale privind inflația, în cadrul cărora unii deputați au criticat acțiunile autorității de reglementare.