Bună ziua, prieteni! Urmăriți Agenda Economică. În fiecare luni vorbim despre cele mai importante evenimente din săptămâna trecută, dar și despre ce se va întâmpla în următoarele șapte zile.
Deja de o lună de zile, toată lumea vorbește despre lipsa de energie și despre necesitatea de a reduce consumul. Dar iată că pe lângă toate astea s-a mai adăugat încă o problemă. Tarifele la energia electrică au crescut cu 50%. Locuitorii din centru și sud plătesc din 4 noiembrie 4,77 lei pe kWh, iar cei din nord 4,81 lei pe kWh.
Chiar acum vă explic de ce au fost majorate tarifele.
În primul rând, începând de marți, MGRES nu mai furnizează energie electrică pe malul drept. Deloc. Termoelectrica, hidrocentrala de la Costești și micii producători produc aproximativ 20% din energia electrică necesară. Astfel, Moldova cumpără restul energiei din România.
În al doilea rând, în loc de un preț mediu de achiziție de 70 EUR pe MWh, cumpărăm electricitate la un preț mediu de 190-200 EUR pe MWh. Aceasta înseamnă aproape de trei ori mai scump.
În al treilea rând, există o mare probabilitate ca tarifele să nu se oprească aici, deoarece deficitul ar putea crește, iar prețurile de piață la care cumpărăm energie electrică ar putea crește și mai repede.
Totodată, chiar dacă Transnistria declară că este gata să furnizeze malului drept doar 23% din necesar, autoritățile Republicii Moldova precizează că discuțiile cu Centrala de la Cuciurgan continuă.
Mai multe despre tarife. În Chișinău, prețul apei ar putea fi dublat, de la 10 la aproape 23 de lei. În același timp, Consiliul Municipal vrea să își asume responsabilitatea pentru creșterea tarifelor. Între timp, ANRE susține că autoritatea de reglementare, și nu autoritățile locale, ar trebui să stabilească tarifele și amenință că va ataca decizia dacă aceasta se va aplica. Urmează să vedem cu ce se va încheia această luptă.
Pe lângă toate, ANRE a publicat noile prețuri la carburanți care tot nu sunt îmbucurătoare. Mâine, un litru de benzină se scumpește cu 21 de bani și va costa 26,27 lei. Motorina se scumpește cu 7 bani și va costa 27,70 lei.
Totuși ANRE susține că prețurile rămân a fi în continuare unele din cele mai mici de pe continentul european. Prețuri mai joase decât în Republica Moldova pot fi găsite doar în Federația Rusă, Belarus și Turcia, țări care dispun de capacități proprii semnificative de producere și care reprezintă jucători importanți în lanțul logistic regional de utilizare a petrolului rusesc.
Începând de astăzi, în capitală este livrat agent termic pentru toți consumatorii din municipiu. Primăria susține că în acest sens, „Termoelectrica” S.A. și S.A. „Apă – Canal Chișinău” vor asigura conectarea obiectivelor fondului locativ municipal la sistemul centralizat de termoficare, conform contractelor încheiate.
Ce să zic, eu am simțit plăcerea acestei noutăți încă de vineri seara. Așa că weekendul l-am savurat cu bateriile calde în apartament.
După o pauză de 24 de ani, ieri, 6 noiembrie 2022, a fost reluată circulația trenului pe cursa internațională Chișinău-Kiev, denumit și ”Trenul Victoriei”. Cele 7 vagoane ale garniturii sunt pictate de artiștii ucraineni și reprezintă regiuni ale Ucrainei dar și acțiunile de rezistență ale localnicilor. Fiecare vagon, cuprinde o imagine simbolistică dedicată regiunilor: Nikolaev, Herson, Zaporojie, Donețk, Lugansk, Harkov și Republica Autonomă Crimeea.
Pe scurt și despre alte evenimente ale săptămânii.
Pe data de 11 noiembrie, misiunea Fondului Monetar Internațional își va încheia vizita la Chișinău. În sfârșit va fi publicat proiectul de politică fiscală pentru 2023 pentru dezbatere publică, care este de mai mult timp așteptat de mediul de afaceri din Moldova.
Banca Națională va anunța o nouă rată de bază care va influența ratele de credit și depozite. Potrivit prognozelor noastre, rata de bază ori se va menține, ori se va majora cu 0,5%, pentru că recent au fost majorate tarifele la energia electrică care vor influența prețurile de consum.
Totodată, pe data de 10 noiembrie, Biroul Național de Statistică va publica nivelul inflației în țara noastră.
Președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen va efectua o vizită în Republica Moldova, la mijlocul săptămânii. Un anunț în acest sens a fost făcut pe Twitter. Oficialul european spune că a avut o conversație cu președintele Republicii Moldova Maia Sandu, în cadrul căreia a discutat despre situația energetică îngrozitoare din Moldova. Oficialul a mai spus că se lucrează la un sprijin suplimentar pentru Moldova în legătură cu nevoile imediate de gaz și electricitate.
Pe data de 09 noiembrie, în cadrul ședinței, Guvernul va aproba Strategia securității alimentare a Republicii Moldova pentru anii 2023-2030 și va institui Programul național ”Voucher Cultural”.
De asemenea, va fi modificată o Hotărâre prin care se va extinde perioada în care poate fi solicitat concediul paternal de la 56 de zile la 12 luni, această modificare oferind mai multe oportunități pentru tați, în special pentru cei care se confruntă cu anumite constrângeri legate de timp și circumstanțe la locul de muncă.
O altă noutate bună pentru IMM-uri. Guvernul le va oferi granturi pentru ecologizarea procesului de producere sau prestare a serviciilor.
Asta e tot pentru astăzi, ne vedem lunea viitoare. Pentru a nu pierde ultimele ediții din Agenda Economică, abonați-vă la canalul nostru de Youtube și Telegram, dar și la paginile noastre de Facebook și Instagram.