Industrii
AcasăActualNoi scumpiri! Metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public...

Noi scumpiri! Metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din Chișinău, aprobată

Municipalitatea a aprobat noua metodologia de calculare a tarifelor pentru călătoria în transportul public din Chișinău. Pentru aprobarea proiectului ca bază au votat 32 de consilieri. Noile prevederi au un accent sporit pe procurare a abonamentelor, care ar reduce costul unei călătorii de 2-5 ori, transmite Agora.

Potrivit șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Mihalache, nu se aprobă tarifele de călătorie, ci Metodologia calculării și reglementării tarifelor și costurilor pentru serviciile de transport de călători, costului unui vehicul-kilometru și mecanismul de aplicare și reglementare a abonamentelor de călătorie.

Conform proiectului de decizie, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a fost împuternicit  să stabilească valoarea de referință pentru calcularea tarifului de călătorie cu troleibuzul și autobuzul și de a aproba tarifele pentru călătorie în transportul public din municipiul Chișinău.

Metodologia, conform căreia se formează tarifele pentru călătoria în transportul public din capitală, a fost prezentată la 24 martie, de către autoritățile municipale.

Deși costul unui bilet de călătorie ar putea fi de șase lei, conform variante inițiale a metodologiei prezentate, autorii studiului susțin că Primăria va încerca să convingă populația să opteze pentru abonamente. Abonamentele ar urma să coste de la 234 de lei pentru o lună (călători generali), 594 de lei pentru trei luni și până la 972 de lei pentru șase luni.

Totodată,  propunerea ca peste 200 de mii de pensionari, 40 de mii de elevi ai claselor 1-4 și alte categorie de persoane scutite de plată conform legislației să beneficieze de dreptul de a călători gratis a stârnit reacții negative.

În ceea ce privește elevii, studenții, angajații din sistemul de învățământ, copii de familii monoparentale și familii cu mulți copii vor beneficia de tarife preferențiale.

Autorii susțin că în cazul în care călătorii ar opta pentru abonamente, presiunea pe bugetul municipal ar putea scădea până la 100 de milioane de lei.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Boncom Ro_DI_4405
Chișinău
câțiva nori
32.2 ° C
32.2 °
32.2 °
41 %
5.1kmh
20 %
mar
29 °
mie
28 °
joi
30 °
vin
33 °
sâm
35 °
Papir Print Ro DI-4406