La cine apelează oamenii atunci când vor să cumpere sau să închirieze un apartament? De cele mai multe ori, aceștia apelează la cei care le sunt recomandați de prieteni sau rude. Imaginați-vă că în Moldova va apărea un site cu o listă de agenți imobiliari certificați și agenții imobiliare profesioniste care pot oferi servicii de calitate. Acum, autoritățile și experții lucrează la un proiect care va schimba piața imobiliară, iar pe 28 martie a fost prezentat în Parlament. BP a discutat cu expertul imobiliar Euro Imobil, Radu Șitov, despre schimbările care așteaptă întregul sector.
Precondiții
Potrivit lui Șitov, primele condiții prealabile au apărut încă de acum 20 de ani. Cu toate acestea, motivul principal este că piața nu poate fi numărată și, prin urmare, nu poate fi controlată.
„Nimeni nu știe câte agenții imobiliare sunt în Moldova și, în general, cine se ocupă de ele. În medie, ar trebui să fie un agent la 1.000 de persoane, ceea ce înseamnă că la 2,6 milioane de oameni în țară ar trebui să fie în jur de 2.000”, a precizat el.
Un alt motiv este faptul că mulți oameni percep agențiile imobiliare într-o lumină negativă. „Este necesar să se schimbe percepția generală asupra acestei industrii”, a adăugat expertul.
Șitov a menționat că implementarea noului proiect este un subiect de actualitate, deoarece 95,2% din cetățenii moldoveni dețin în proprietate imobile. În același timp, potrivit anuarului statistic, numai în Chișinău, în 2022, existau circa 320.000 de apartamente. De aceea, mulți cetățeni se confruntă cu acest domeniu și trebuie să știe cu cine au de-a face.
Propuneri
Una dintre principalele propuneri ale experților a fost crearea unui registru electronic în care să fie înregistrați agenții imobiliari profesioniști. „De exemplu, vrei un serviciu, te uiți în registru și poți alege pe cineva care poate face acest lucru”, a spus reprezentantul.
Acesta a spus că, pentru a se înscrie în acest registru, un agent imobiliar trebuie să urmeze un curs, să treacă un examen și să respecte standardele etice (să ofere toate informațiile clientului, să reprezinte doar o singură parte etc.). Petiția pe care au redactat-o experții propune ca agenții imobiliari care vor să fie actori profesioniști pe piață să urmeze un curs de 180 de ore de pregătire (60 de ore de teorie și 120 de ore de practică). În plus, aceștia ar trebui să fie recertificați la fiecare trei ani.
Un alt aspect se referă la documentație. Astfel, agențiile vor lucra doar pe bază de contracte, fără de care nu vor putea primi comisioane sau alte plăți.
Proiectul prevede, de asemenea, o asigurare obligatorie pentru răspunderea civilă și profesională a agenților imobiliari.
Intermediarii vor trebui, de asemenea, să respecte normele generale privind protecția consumatorilor și obligații clare în relațiile juridice cu clienții. În caz contrar, aceștia vor fi amendați.
Beneficii
Șitov este convins că toată lumea va beneficia de pe urma acestui proiect. Va fi mai ușor și mai rapid pentru cumpărător să beneficieze de serviciile operatorilor. Agenții imobiliari își vor îmbunătăți nivelul profesional și vor oferi servicii mai bune. Statul va obține nu doar control, ci și noi venituri la buget. În același timp, afacerile se vor muta dintr-o zonă gri într-una mai transparentă.
„Noi scriem istoria pieței imobiliare. Este un proiect oportun și necesar, pentru că ne privește pe toți”, a conchis expertul.