Industrii
AcasăActual"Nimeni nu are nevoie de nimic." Banca Națională explică modul în care...

„Nimeni nu are nevoie de nimic.” Banca Națională explică modul în care recesiunea economică afectează prețurile și cursul de schimb valutar

Criza economică din Moldova, declanșată de o scădere bruscă a cererii interne și externe, s-a dovedit a fi mai profundă decât anticipau experții Băncii Naționale. Potrivit unei noi prognoze a BNM, inflația va atinge valorile-țintă, adică 5%±1,5%, încă din trimestrul patru al acestui an, și nu anul viitor, așa cum anticipase Banca Națională. BP explică ce se va întâmpla cu prețurile, creditele și cursul de schimb valutar.

Ce se întâmplă în Moldova și în lume?

Banca Națională a declarat că scăderea cererii interne și externe a afectat grav mai mulți indicatori.

În primul rând, inflația a început să scadă mai rapid, ajungând la 18,1% în aprilie.

În al doilea rând, în al patrulea trimestru din 2022 și în primul trimestru din 2023, exporturile interne au scăzut dramatic din cauza cererii externe mai mici. Iar scăderea exporturilor de produse agricole moldovenești a fost influențată, printre altele, de o scădere a producției din cauza secetei.

În al treilea rând, scăderea cererii interne a afectat aprecierea leului, deoarece importatorii au importat mai puțin și, prin urmare, au avut nevoie de mai puțină valută, și nici măcar intervențiile Băncii Naționale și alimentarea rezervelor valutare nu au putut împiedica întărirea leului.

Pe de altă parte, economia din zona euro se redresează mai repede decât se aștepta, iar prețurile la gaze au scăzut semnificativ mai mult decât anticipau experții BNM. Datorită faptului că prețurile în Europa scad destul de rapid, acest lucru reduce riscurile de inflație și în Moldova.

Relaxarea politicii monetare a Băncii Naționale, care durează de aproape o jumătate de an, precum și intervențiile valutare ale autorității de reglementare au avut ca efect faptul că lichiditatea excesivă din Moldova a crescut puternic în doar o lună – cu 6,4 miliarde de lei deodată, ajungând la 11,7 miliarde de lei la sfârșitul lunii aprilie.

„Acești bani trebuie să intre în economie prin creditarea întreprinderilor, motiv pentru care Banca Națională a redus atât de mult rata de bază joia trecută – cu 4 puncte procentuale deodată”, a explicat Armașu.

În același timp, acesta și-a exprimat regretul că până acum ratele la credite au scăzut prea târziu, spre deosebire de ratele la depozite, care au scăzut timp de două trimestre la rând. Armașu crede că sistemul financiar al țării va putea absorbi banii „în plus” în 3-4 luni.

Ce se va întâmpla cu creșterea prețurilor și cu cursul de schimb al leului?

Banca Națională consideră că inflația va scădea mai repede decât prognozase anterior autoritatea de reglementare și că aceasta va fi mai mult sau mai puțin stabilă pentru toate componentele sale, cu excepția celei de bază.

Prețurile vor fi afectate cel mai mult de reducerea tarifelor, care vor scădea, dar și de prețurile la carburanți și la unele produse.

Potrivit BNM, inflația medie din acest an va fi de 13,3%, cu 0,4% mai mică decât prognoza băncii în ianuarie. În 2024, inflația va fi de 5,1%, cu 0,4% mai mică decât prognoza anterioară.

Prin urmare, inflația va scădea până la ținta de 5%±1,5% încă din trimestrul al patrulea al acestui an. Inflația va atinge cel mai scăzut nivel în al doilea trimestru al anului 2024 – 3,9%.

Potrivit șefului BNM, Octavian Armașu, cursul de schimb al leului moldovenesc va continua să se întărească până când cererea de valută își va reveni și, de fapt, până când în Moldova va începe creșterea economică.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
17.2 ° C
17.2 °
17.2 °
72 %
3.1kmh
0 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
23 °
mar
24 °
mie
16 °