Industrii
AcasăActualMoțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost respinsă....

Moțiunea simplă asupra politicilor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost respinsă. Gherciu rămâne în funcție

Moțiunea simplă inițiată de fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) împotriva politicii Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare a fost respinsă în ședința plenară de astăzi, 16 iunie, a Parlamentului, cu majoritate de voturi. Din totalul de 58 de deputați, pentru au votat doar 5, contra – 44, iar 9 deputați nu au votat.

În raportul său, Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Viorel Gherciu a menționat că, anul agricol curent a acumulat într-un context nefavorabil mai multe probleme. ”Tensiunile armate din regiune, criza fertilizanților și a produselor petroliere cu impact fără precedent asupra economiei alimentare au adus în prim plan problema securității alimentare. Într-o măsură strict necesară, din motive care se circumscriu stării de urgență, a devenit imperioasă majorarea Fondului Național pentru Dezvoltarea Agriculturii și Mediului Rural, în premieră cu 65 la sută, iar astăzi constituie 1 miliard 750 de milioane”, a declarat ministrul.

Oficialul a mai vorbit despre măsurile și suportul financiar oferit de către stat agricultorilor. Printre altele, el a enumerat măsurile de asigurare a securității alimentare și proiectele din sectorul agrar, finanțate din fonduri externe.

În context, opoziția a menționat că raportul ministrului este unul sec și lipsit de esență.

Totodată, la întrebarea deputatului Blocului Comuniștilor și Socialiștilor, Petru Burduja, referitor la câte îngrășăminte minerale pe bază de azot consumă pe an RM, ministrul a răspuns:

”În medie, Republica Moldova consumă pe an în jur de 270 de mii de tone de fertilizanți. Până la scumpiri costul acestor fertilizanți era în jur de 80 de milioane de dolari. Astăzi costul total este în jur de 200 de milioane de dolari. Blocajul care a survenit o dată cu majorarea costurilor la gazul natural a contribuit la sistarea activității mai multor întreprinderi care produceau nemijlocit îngrășămintele pe bază de azot, iar acest lucru a dus direct la scumpirea îngrășămintelor și la insuficiența lor pe piață. În acest an deja au fost importate 129 de mii de tone de îngrășăminte, ceea ce este o cantitate suficientă pentru  asigura agricultorii cu îngrășămintele necesare”.

Dezbaterile pe marginea moțiunii simple au durat mai bine de trei ore.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
cer senin
22.3 ° C
22.7 °
21.1 °
67 %
3.1kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
33 °
mar
35 °
mie
27 °
Casalot Ro DI_4408