Industrii
AcasăActualMoldovagaz va cere Gazprom să amâne plata gazelor în luna august. Care...

Moldovagaz va cere Gazprom să amâne plata gazelor în luna august. Care este motivul?

Moldovagaz va cere Gazprom să amâne plata gazelor naturale în luna august, deoarece tariful la gaze aprobat de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică nu acoperă „nici prețul de achiziție și nici costurile de transport, furnizare și distribuție a gazelor naturale”. Acest lucru a fost anunțat pe canalul său de Telegram de șeful Moldovagaz, Vadim Ceban.

Potrivit acestuia, din cauza discrepanței dintre tariful aprobat și costurile reale, vor continua să se acumuleze abateri de tarif, care până la finele acestui an pot depăși 3,9 miliarde de lei. „Acest lucru va afecta negativ funcționalitatea întreprinderii. Potrivit proiectului ANRE, se propune includerea unui preț de achiziție de 899,08 dolari pe mia de metri cubi în tariful reglementat, în timp ce în august este de 1458,92 dolari pe mia de metri cubi”, a scris Ceban.

El a adăugat că Moldovagaz va respecta decizia autorităţii de reglementare, însă, cifrele incluse în noile tarife „pun sub semnul întrebării îndeplinirea obligaţiilor contractuale financiare faţă de Gazprom”.

„În această situație, societatea a apelat la furnizorul extern cu cererea de amânare a plății în luna august, iar Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale i-a fost transmisă o scrisoare privind amânarea plăților TVA la gaze naturale pentru perioada aprilie-august inclusiv, ” a spus Ceban.

De asemenea, potrivit acestuia, Moldovagaz a propus introducerea de plăți în avans de la întreprinderile din sectorul energie termică și electrică și/sau transferul în luna august a unei datorii istorice pentru consumul de gaze naturale în valoare de 660 de milioane de lei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
-7.3 ° C
-5.8 °
-7.3 °
85 %
4.6kmh
0 %
joi
-0 °
vin
2 °
sâm
4 °
Dum
2 °
lun
2 °
Sandar_Vs Ro DI-4340