Industrii
AcasăActualMoldovagaz cere un tarif de 26,5 lei pe metru cub. Este cu...

Moldovagaz cere un tarif de 26,5 lei pe metru cub. Este cu 42,5% mai mare decât cel actual

Moldovagaz a cerut Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) să majoreze tariful la gaze. Compania a propus majorarea tarifului pentru consumatorii casnici la 26,5 lei pe metru cub (inclusiv TVA) de la 1 iulie. Această sumă este cu 42,5% mai mare decât cea actuală de 18,62 lei pe metru cub (inclusiv TVA).

Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a explicat că principalul motiv pentru care a fost necesară majorarea tarifului a fost diferența dintre prețul de achiziție, inclus în tarif, de 696 de dolari pe mia de metri cubi, și prețul real de achiziție, de 980 de dolari pe mia de metri cubi.

„Compania nu a căutat niciodată să crească tarifele cu orice preț. Ne prețuim consumatorii și căutăm întotdeauna un echilibru între interesele furnizorului și cele ale consumatorului”, a scris Ceban pe Telegram.

Potrivit acestuia, diferența dintre prețul real de achiziție și prețul inclus în tarif este de 284 de dolari. „Dacă o înmulțim cu volumul consumului de gaze din iulie, care este de 26 milioane de metri cubi, diferența este de peste 7 milioane de dolari.

Ceban a precizat că, doar în 2022, compania a acumulat abateri tarifare negative de la prețul de achiziție a gazelor naturale de 783 milioane de lei. Dacă luăm în calcul și abaterile financiare de anul trecut (1,7 miliarde de lei), valoarea totală a abaterilor ajunge la circa 2,5 miliarde de lei.

Șeful companiei a adăugat că, pe lângă plata pentru livrarea gazelor, compania este obligată să întrețină infrastructura de transport și distribuție a gazelor, iar în luna iulie aceste cheltuieli se vor ridica la 120-140 milioane de lei. Toate aceste sume au fost aprobate de ANRE în cadrul tarifelor actuale.

„Ținând cont de faptul că la 1 iulie, soldul la conturile întreprinderii era de doar 14 milioane de lei, luând în calcul prioritatea achitării obligațiilor de procurare a gazelor naturale până la data de 20, putem concluziona cu certitudine că nu toate cheltuielile întreprinderii vor fi finanțate integral”, a spus Ceban.

De asemenea, el a menționat datoriile companiei față de bugetul de stat în valoare de 107 milioane de lei și datoriile consumatorilor față de întreprinderea de stat, care de la începutul anului s-au ridicat la 79 de milioane de lei.

Menționăm că, la sfârșitul lunii mai Moldovagaz a cerut deja ca tariful la gaz să fie majorat până la 24 de lei pe metru cub. Cu toate acestea, ANRE a aprobat la acel moment doar o majorare la 18,62 lei.

„Pe baza metodologiei și a prețurilor de furnizare a gazelor, prețul mediu de la 1 iulie ar trebui să fie de 23,572 lei pe mia de metri cubi. Acesta este cu 45% mai mare decât prețul mediu aprobat de ANRE pentru tariful aferent lunii iunie”, se arată în solicitarea Moldovagaz.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Lantaur ro DI-4376
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
MGM ro DI-4357