Industrii
AcasăActualMoldovagaz a solicitat Gazprom extinderea termenului de achitare a plății pentru luna...

Moldovagaz a solicitat Gazprom extinderea termenului de achitare a plății pentru luna august

SA „Moldovagaz” s-a adresat către SAP „Gazprom” cu rugămintea să fie extins până la finele trimestrului IV termenul de achitare a plații pentru luna august curent. Anunțul a fost făcut astăzi, 17 august, de Președintele Moldovagaz, Vadim Ceban, pe pagina de Facebook.

”Spre regret, Hotărârea ANRE din 04 august 2022 nu permite „Moldovagaz” să-și onoreze angajamentele contractuale, afectează direct viabilitatea financiară și funcționarea eficientă a întreprinderii, și periclitează furnizarea neîntreruptă a gazelor naturale”, a declarat Ceban.

Vadim Ceban a specificat că, în perioada ianuarie–iulie 2022 devierile tarifare au constituit 954 milioane lei. Mai mult, în august acestea vor constitui cca 409 milioane lei, iar în septembrie – cca 623 milioane lei. Aceste restanțe, de peste 2 miliarde lei, inevitabil urmează sa fie incluse în tariful pentru gaze achitat de consumatori.

”Întârzierea plăților contractuale ridică și suma datoriei față de furnizor, care deja e destul de impunătoare, și compromite relațiile între furnizorul de gaze și SA „Moldovagaz”, mai spune Ceban.

În aceste circumstanțe, Ceban susține că, SA „Moldovagaz” este nevoită sa solicite din nou suportul Guvernului in forma de ajutor de stat direct sau achitarea datoriilor istorice ale SA „Termoelectrica” pentru acoperirea decalajului de casă, care va fi acumulat in perioada august-septembrie a anului curent, cu scopul acoperirii depline a costului de gaze naturale importate de la furnizorul principal.

Menționăm că, anterior, expertul economic Veaceslav Ioniță a spus că, amânarea de plată a TVA acordată pentru Moldovagaz este de 165 milioane lei. Însă, devierile tarifare doar în luna august sunt de 300-335 milioane lei în dependență de consum.

”Toate facilitățile oferite de Guvern pentru Moldovagaz nu ajung nici pentru acoperirea pierderilor din luna august. Sper că ei știu ce fac și au un super plan secret pe care nu-l știe nimeni”, a spus Ioniță.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Real Business Ro DI_4410
Chișinău
cer senin
13.5 ° C
13.9 °
10.2 °
70 %
4.5kmh
0 %
lun
18 °
mar
16 °
mie
19 °
joi
22 °
vin
19 °
Casalot Ro DI_4408