Industrii
AcasăActualRepublica Moldova va primi o recompensă de peste 200 de mii de...

Republica Moldova va primi o recompensă de peste 200 de mii de euro. Precizările Ministrului Justiției

Astăzi, 3 august, Tribunalul arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia) a respins cererea Komaksavia Airport Invest Ltd îndreptată împotriva Republicii Moldova. Totodată, Tribunalul i-a acordat Republicii Moldova suma de 216,678.75 mii euro drept compensare pentru cheltuielile suportate în legătură cu procedura arbitrală. Anunțul a fost făcut de Ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, pe pagina de Facebook.

”Amintesc că, prin cererea de instituire a procedurilor arbitrale din 15 mai 2020, Komaksavia i-a solicitat, în principal, Tribunalului arbitral să oblige Republica Moldova continuarea executării contractului de concesiune a activelor aflate în gestiunea Întreprinderii de Stat „Aeroportul Internațional Chișinău” și a terenului aferent acestora. În mod alternativ, Komaksavia i-a solicitat Tribunalului ca Republica Moldova să-i plătească o despăgubire de 883,7 milioane euro pentru exproprierea pretinsei investiții în legătură cu contractul de concesiune”, a menționat Litvinenco.

Potrivit lui, aceste cereri au fost respinse, Tribunalul statuând că Komaksavia n-a făcut nicio investiție în activele Aeroportului Internațional Chișinău.

Dimpotrivă, ministrul a menționat că, Komaksavia a fost obligată să-i plătească Republicii Moldova cheltuielile amintite, salvând-o totodată și de la plata taxelor arbitrale în sumă de 422,500 mii euro, lăsându-le pe seama Komaksavia.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer acoperit de nori
3.9 ° C
4.2 °
3.9 °
81 %
5.1kmh
100 %
mar
4 °
mie
5 °
joi
6 °
vin
3 °
sâm
1 °
Sandar_Vs Ro DI-4340