Industrii
AcasăActualMoldova va primi 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană....

Moldova va primi 50 de milioane de euro de la Uniunea Europeană. Banii vor fi folosiți pentru depășirea crizelor

Comisia Europeană va oferi Republicii Moldova 50 de milioane de euro din Pachetul de asistență macrofinanciară (AMF). Din această sumă, 35 de milioane de euro au fost alocate sub formă de împrumuturi pe termen lung în condiții reciproc avantajoase, 15 milioane de euro sub formă de granturi. Aceasta este prima parte din AMF pe un termen de 2,5 ani care a intrat în vigoare la 18 iulie 2022.

Această asistență macrofinanciară este oferită ca parte a unui pachet mai larg de asistență a donatorilor UE și internaționali, care a fost oferit la 5 aprilie 2022 în cadrul Platformei Interministeriale din Berlin. Fondurile sunt direcționate pentru a ajuta Moldova să depășească numeroase crize.

„Valurile de șoc provocate de războiul din Ucraina sunt puternic resimțite în Moldova, care a arătat o solidaritate uimitoare față de refugiații ucraineni. Alocarea acestor fonduri a servit ca un alt semnal al solidarităţii UE cu Republica Moldova, care acum este candidată la UE. Împreună cu partenerii noștri internaționali, vom continua să sprijinim Moldova să depășească această criză și, de asemenea, să creăm condițiile pentru prosperitatea și stabilitatea viitoare”, a declarat Comisarul European pentru Economie, Paolo Gentiloni.

„În 2020, pandemia a dus la o recesiune masivă, iar criza gazelor care a început în toamna trecută a adus o presiune suplimentară asupra bugetului. În ciuda faptului că Moldova este una dintre cele mai sărace țări europene, ea a acceptat cel mai mare număr de refugiați. În plus, războiul a provocat perturbări comerciale semnificative, inflația în creștere subminând din ce în ce mai mult perspectiva economică deja iluzorie”, a declarat Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

AMF se angajează să răspundă nevoilor financiare de urgență ale Moldovei și să mențină stabilitatea macroeconomică generală. De asemenea, asistența alocată va consolida implementarea reformelor în multe domenii prioritare.

„Eforturile Moldovei de a îndeplini toate cele trei condiții pentru alocarea primei tranșe de asistență macrofinanciară sunt lăudabile. Acestea au inclus acțiuni concrete pentru combaterea corupției, consolidarea statului de drept, gestionarea sectorului financiar și implementarea reformelor în sectorul energetic pentru a consolida rezistența țării. În plus, Republica Moldova continuă să respecte drepturile omului și mecanismele democratice eficiente. Țara are și o istorie pozitivă în ceea ce privește implementarea programului FMI”, notează Comisia Europeană.

Astfel, Comisia Europeană va continua să coopereze strâns cu Moldova.

AMF este conceput ca un instrument anticriză de urgență. Este disponibil pentru țările vecine UE care se confruntă cu probleme legate de balanța de plăți.

Menționăm că conferința interministerială a avut loc la 5 aprilie 2022 la Berlin și a marcat lansarea Platformei de Sprijin pentru Moldova, menită să depășească provocările apărute în urma războiului din Ucraina. Următoarea conferință pe tema sprijinului suplimentar a avut loc pe 15 iulie la București. Până în prezent, donatorii internaționali și bilaterali au promis Moldovei aproximativ 1,3 miliarde de euro pentru asistență suplimentară în șase domenii prioritare.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Tehgaz Grup S.R.L.
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Boncom Ro_DI_4405