Industrii
AcasăActualMoldova va lansa primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în...

Moldova va lansa primele licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă în 2023

În anul 2023 este planificată lansarea primelor licitații pentru capacități mari de energie regenerabilă, cu o capacitate totală de 60 MW fotovoltaice și 105 MW eoliene, construirea de centrale electrice pe bază de biogaz/biomasă cu o putere totală de 65 MW, dintre care centrale de transformare a deșeurilor în energie cu o putere totală de 20 MW. Informațiile au fost prezentate de Ministerul Energiei. 

Licitațiile se aplică, de asemenea, pentru înființarea plantațiilor de culturi energetice și introducerea facturării nete și facilitarea racordării la rețea a centralelor electrice mari.

„PNUD, în parteneriat cu Uniunea Europeană, a susținut crearea Fondului de reducere a vulnerabilității energetice, iar în urma unei analize de impact pe care o efectuăm vom veni cu date analitice care vor sprijini noi măsuri în domeniu. De asemenea, vom explora posibilități de atragere a inovațiilor tehnologice în sectorul energetic și vom contribui la fortificarea capacităților noului Minister al Energiei”, a declarat Andrea Cuziova, reprezentanta rezidentă ad interim a PNUD Moldova.

Planul de acțiuni discutat cu partenerii de dezvoltare conține 45 de măsuri și o matrice de 77 de priorități pentru dezvoltarea sectorului energetic în anul 2023. Matricea de priorități este împărțită în 8 capitole și cuprinde politici transversale, precum revizuirea legii cu privire la energetică, planificarea strategică; dar și politici sectoriale, care vizează dezvoltarea sectorului energiei electrice; a celui de termoficare; a gazelor naturale; promovarea eficienței energetice; a surselor regenerabile de energie; dezvoltarea pieței produselor petroliere; și coordonarea eficientă a asistenței externe.

”Din cele 77 de activități incluse în matricea de priorități, 37 sunt deja susținute de partenerii de dezvoltare, 4 au acoperire financiară parțială, iar pentru alte 37 urmează a fi identificată finanțare”, au menționat reprezentanți ai Ministerului Energiei.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
AV-BUSINESS MIX barter ArtaCurateni
Chișinău
cer senin
21.2 ° C
21.2 °
21.2 °
32 %
3.6kmh
0 %
vin
21 °
sâm
21 °
Dum
16 °
lun
18 °
mar
5 °
Intertext ro DI-4356