Industrii
AcasăActual"Moldova nu este pregătită să lupte pentru independența energetică". Spînu a explicat...

„Moldova nu este pregătită să lupte pentru independența energetică”. Spînu a explicat de ce autoritățile nu au mers la Moscova pentru discuții și cum va funcționa noul mecanism de compensare

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a avertizat că Moldova se va confrunta cu o iarnă dificilă din cauza dependenței energetice. În acest sens, autoritățile au decis să compenseze facturile la gaze pentru 80% dintre consumatori, potrivit calculelor preliminare. În cadrul emisiunii „Cabinetul din Umbră”, difuzată pe 4 august la Jurnal TV, Spînu a explicat și de ce Guvernul nu a mers la Moscova pentru a negocia prețuri mai avantajoase la gaze.

Compensații pentru gaz

Potrivit ministrului, autoritățile elaborează un mecanism de compensare datorită faptului că nivelul de sărăcie energetică din țară este destul de ridicat la tarifele actuale. El a precizat că mecanismul va fi același ca în 2021, dar mai bine țintit, și va fi vorba de ajutor pentru facturile la gaze, încălzire și electricitate.

Sprijinul va fi acordat persoanelor în funcție de capacitatea lor de a face față plăților pentru gaz. Astfel, cetățenii vor fi împărțiți în cinci categorii.

În ceea ce privește criteriile după care va fi calculat cuantumul compensațiilor, se va ține cont în primul rând de veniturile familiei. „Dacă este vorba de o familie de pensionari care primește 3.400-4.000 de lei, evident că vor primi o compensație mai mare”, a spus Spînu.

Al doilea criteriu este raportul dintre costurile energetice și venitul familiei. De asemenea, se va lua în considerare și numărul de persoane din familie. „Dacă veniturile unei persoane care locuiește singură și ale unei familii cu mulți copii sunt aceleași, este evident că familia are nevoie de mai mult sprijin”, a explicat el.

Autoritățile vor prevedea, de asemenea, compensații în funcție de tipul de încălzire.

„Cine are nevoie de mai mult sprijin va primi mai mult”, dă asigurări ministrul.

Cei care doresc să primească compensații vor trebui să depună o cerere. Ministerul Muncii și Protecției Sociale va oferi mai multe informații în luna septembrie. Precizăm că indemnizația va fi menționată direct pe facturi.

Negocierile cu Rusia

Pe măsură ce prețurile la energie au crescut, mulți cetățeni și opoziția au început să sugereze ca guvernul să meargă la Moscova pentru a purta discuții pentru a calma lucrurile și a ajunge la un acord asupra prețurilor la gaze.

În același timp, Spînu consideră că este o măsură ineficientă. „Credeți că Bulgaria, Germania, Italia, Polonia, Finlanda nu au încercat să meargă la Moscova pentru negocieri? Suntem oare singura țară cu o astfel de problemă? Credeți că se va schimba ceva dacă mergem acolo de 10 ori? Chiar dacă pleacă Maia Sandu, sau eu, sau altcineva, ceva se poate schimba doar dacă există niște cerințe. La această etapă, aș spune cereri, nu cedări. Vreau să-i întreb pe cetățeni, cât de dispuși sunt să facă unele cedări?”, a spus el.

Ministrul l-a citat pe președinte, care a declarat: „Am sentimentul că acum începe adevărata noastră luptă pentru independență”. În acest context, el a adăugat că Moldova nu este încă pregătită să lupte pentru independența energetică.

„Moldova este singura țară care a fost total dependentă de un singur furnizor atât de gaz, cât și de energie electrică, nu cunosc alte țări”, a conchis Spînu.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Policontract DI_4403
Chișinău
nori împrăștiați
30.5 ° C
30.5 °
28.2 °
47 %
8.2kmh
40 %
Dum
29 °
lun
31 °
mar
34 °
mie
25 °
joi
27 °
Boncom Ro_DI_4405