AcasăIndustrieMoldova nu are necesitate de a construi pe teritoriul său depozite de...

Moldova nu are necesitate de a construi pe teritoriul său depozite de gaze

Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu a declarat în cadrul unei conferințe de presă că, în cadrul vizitei efectuate la București, a discutat cu oficialii de acolo despre intenția autorităților de la Chișinău de a cumpăra gaz vara și de a-l depozita în România. Acest lucru ar permite autorităților de la Chișinău să asigure securitatea energetică a Republicii Moldova, a ținut să precizeze Popescu.

„Una din soluții este să achiziționăm în vară gazul, să-l stocăm până în perioada de iarnă și după aceea să livrăm cetățenilor”, a mai adăugat ministrul care nu a precizat însă dacă discuțiile pe acest segment au „dat roade”.

„Republica Moldova are nevoie de soluții pentru a asigura securitatea energetică a țării. Există zeci de măsuri legislative, de dezvoltare a infrastructurii pe care țara noastră trebuie să le întreprindă pentru a consolida securitatea energetică a țării. Ne dorim să facem acest lucru în cooperare cu partenerii noștri, evident cu vecinii noștri, și în acest sens una din soluțiile și măsurile prin care vizăm și vrem să consolidăm securitatea energetică a țării este să avem capacități de înmagazinare a gazului în perioada de primăvară-vară, când gazul este mai ieftin și mai accesibil. Înmagazinăm acest gaz, îl achiziționăm în vară, să-l stocăm până în perioada de iarnă și după aceea să livrăm acest gaz cetățenilor, dar intenția este să cumpărăm acest gaz din timp. Pur logistic, noi avem doujă posibilități de a înmagazina acest gaz: 1. Depozitele de gaz existente din Ucraina și acolo există mecanisme, tot sistemul este deja bine pus la punct, pentru a înmagazina gazul în Ucraina, dar evident este în interesul nostru să avem posibilități de înmagazinare, inclusiv în România. Pe teritoriul Republicii Moldova nu avem astfel de capacități, prin prisma acestui obiectiv, noi într-adevăr am discutat la București anumite soluții care ne-ar permite treptat să putem stoca gaze cumpărate de Republica Moldova sau de companiile care vor importa gaz în Republica Moldova, astfel încât acestea să poată fi stocate în depozitele din România. Depozite deja existente în România? Da, în România și în Ucraina există aceste depozite. Acum, în următoarele săptămâni urmează să vedem dacă este nevoie de construcția unor noi depozite sau nu. Cel puțin, din câte știm noi, depozitele din România, la etapa actuală, sunt suplimentate doar în proporție de 75%, deci există volum de spațiu necesar pentru a stoca mai multe gaze și în perioada imediat următoare probabil nu este nevoie să construim noi depozite, dar în următoarele luni și chiar ani, desigur vor exista mai multe măsuri și eforturi de cosnolidare a securității energetice și deja vom decide dacă este nevoie de infrastructură suplimentară deja mai târziu. Dar la această etapă nu este nevoie de depozite noi”, a declarat Popescu.

Andrei Spînu a anunțat că prețul pentru gazul rusesc va fi de 450 de dolari per mia de metri cub, iar datoria istorică va fi achitată după efectuarea unui audit independent.

Acum 3 zile, Rusia a anunțat că nu va mai livra gaz de la 1 decembrie, dacă Moldova nu va achita volumele contractate din septembrie și octombrie, ultimat care a fost prelungit până vineri, 26 noiembrie.

alocapitala
bazadedate

„Trei întrebări fără politică” – cu Oleg Leonte

Interlocutorul nostru de astăzi este Oleg Leonte. Scurtă prezentare: Oleg Leonte – director al întreprinderii Verivers-com SRL, specializată în forjarea artistică a metalului. După specialitate...
HR-Consulting Ro DI_4373
Chișinău
cer senin
1 ° C
1.6 °
-1.8 °
75 %
0.9kmh
0 %
mie
7 °
joi
10 °
vin
12 °
sâm
5 °
Dum
3 °
Policontract DI_4403