Industrii
AcasăActualMoldova are în depozite suficient gaz pentru următoarele două-trei luni. Ce se...

Moldova are în depozite suficient gaz pentru următoarele două-trei luni. Ce se va întâmpla în continuare

Moldova are în depozite suficient gaz pentru următoarele două-trei luni. Acest lucru a fost confirmat de șeful Energocom, Victor Bînzari. Acesta a spus că compania are bani pentru a cumpăra gaze pentru consumul curent la prețuri mai mici, dar așteaptă ordin de la guvern, transmite NewsMaker.

Potrivit lui Bînzari, consumul de gaze a fost mai mic decât cel planificat din cauza unei ierni atipice și călduroase. În același timp, după încheierea sezonului de iarnă, consumul a scăzut de mai multe ori. „În timp ce consumul ajunge de obicei la 100 de milioane de metri cubi în lunile de iarnă, este posibil ca în această iarnă să fi scăzut până la 50 de metri cubi. În lunile de vară, Moldova consumă aproximativ 1 milion de metri cubi pe zi, sau 30 de milioane de metri cubi pe lună”, a adăugat el.

Bînzari a declarat că Energocom este pregătită să cumpere gaze la prețuri apropiate de cele ale pieței. „Încă din luna martie, putem face primele achiziții. În curând vom calcula prețul mediu al gazelor pentru primele trei luni ale anului 2023. Acesta va fi mai mic decât prețul Gazprom”, a declarat directorul companiei.

El a precizat că prețul mediu al gazelor vândute de Moldovagaz pentru lunile ianuarie, februarie și martie va fi de circa 1.100 de dolari.

În aprilie, prin cumpărarea de gaze mai ieftine de pe piață, prețul la care Energocom vinde gaze către Moldovagaz ar putea fi mai mic. Iar acest preț este cel care afectează tariful pentru consumatori.

Potrivit șefului Energocom, prețul real de achiziție a gazelor, ca și cel al produselor petroliere, este de obicei puțin mai mare decât prețul de schimb. În plus, prețul la care Energocom vinde gazul furnizorului include și costul de transport al combustibilului până la frontiera moldovenească.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Intertext ro DI-4356
Chișinău
cer senin
0.2 ° C
0.2 °
0.2 °
64 %
0.5kmh
0 %
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
13 °
lun
10 °
mar
3 °
Imona Grup ro DI-4368