Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr. Potrivit datelor oficiale, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces. Procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr. Informațiile au fost comunicate de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare.
În cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate” participanții au discutat despre acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămânțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare. În acest sens, Secretarul de stat al MAIA, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 mii tone de zahăr, în dependență de condițiile climaterice. Exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
În ciuda interdicției, prețurile zahărului în Moldova au crescut cu aproape 56% anul trecut. Acest lucru este aproape dublu față de rata medie a inflației. Prețurile zahărului au continuat să crească în primele două luni ale anului 2023, dar într-un ritm mai lent, de 1,77%.
Cu toate acestea, Südzucker Moldova, cel mai mare producător local, susține că sfecla de zahăr rămâne una dintre cele mai rezistente culturi și că întreprinderile din nord se bucură de recolte stabile și profituri mari.
„Noul sezon agricol începe cu o performanță bună în ceea ce privește rezervele de umiditate. Acest lucru ne permite să facem prognoze pentru producție, care va fi de cel puțin 44 de tone la hectar, la fel ca în 2022”, spune Anatolie Gorodenco, șeful departamentului de materii prime al Südzucker Moldova, informează MoldStreet.
Potrivit companiei, firmele continuă să investească în dezvoltarea sistemelor de irigații și în creșterea suprafeței. Acest lucru va asigura un randament de cel puțin 60 de tone de sfeclă de zahăr la hectar.
„Industria sfeclei de zahăr oferă produse cu valoare adăugată, competitive la nivel regional, ceea ce este deosebit de important în parcursul european al Republicii Moldova. Cu toate acestea, aceste oportunități vor rămâne nerealizate dacă guvernul nu susține și nu subvenționează industria”, a conchis Alexander Koss, președintele consiliului de administrație al Südzucker Moldova.