La 22 februarie, șeful delegației europene, Janis Mazeiks, a vorbit ]n cadrul conferinței de presă despre modul în care UE monitorizează sprijinul financiar acordat Moldovei. El a precizat că este destul de ușor de verificat pe ce a fost cheltuită asistența macrofinanciară sau sprijinul de la bugetul de stat. Cu toate acestea, există fonduri care sunt mai greu de monitorizat, astfel că UE folosește mecanisme speciale.
„Sunt fonduri care nu trec prin beneficiarii moldoveni. De exemplu, Frontex este o agenție a UE pentru protecția frontierelor. Aceasta angajează 80 de ofițeri europeni alături de funcționari moldoveni, ucraineni și români. Dar fondul merge către salariile lor și nu către statul moldovean. Situația este aceeași cu asistența acordată refugiaților și familiilor gazdă”, a explicat Mazeiks.
Potrivit acestuia, UE dispune de anumite mecanisme pentru a verifica transparența utilizării banilor alocați. „Vorbim despre expertize și analize, pentru care angajăm, printre alții, jurnaliști de investigație. Așa a fost cazul când am analizat situația persoanelor aflate în dificultate în timpul crizei economice”, a spus el.
Șeful delegației a menționat că cel mai important mecanism este reprezentat de controalele interne. Există o întreagă secțiune care verifică pentru ce proiecte sunt utilizate fondurile.
Astfel, aceste mecanisme elimină multe proiecte: unele sunt suspendate sau chiar reziliate din cauza încălcărilor prelungite ale transparenței.
„Aceste procese nu sunt întotdeauna publice, dar ele funcționează întotdeauna, iar dacă există bani care trebuie recuperați, se face totul pentru a face acest lucru”, a conchis Mazeiks.