Industrii
AcasăActualMinistrul Agriculturii a vizitat întreprinderea Floarea Soarelui. Cum s-a încheiat întâlnirea cu...

Ministrul Agriculturii a vizitat întreprinderea Floarea Soarelui. Cum s-a încheiat întâlnirea cu directorul fabricii?

Ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea a efectuat pe data de 18 august, o vizită de lucru la Bălți, unde s-a întâlnit cu administrațiile unor întreprinderi agricole, inclusiv cu directorul companiei de producere a uleiului vegetal S.A. Floarea Soarelui, Stella Ostrovețchi. Anterior, în cadrul emisiunii ”Поговорим о деньгах”, directorul financiar al grupului Trans-Oil, Vitalie Butnaru, a vorbit despre riscurile ridicate ale închiderii fabricii de ulei de floarea-soarelui de la Bălți.

Potrivit Ministerului Agriculturii, în discuții au fost nominzalizate problemele cu care se confruntă întreprinderea, fiind solicitată rambursarea TVA-ului pentru activitățile de export.

De asemenea, s-a discutat despre prețurile de achiziție a semințelor de floarea soarelui de la producătorii autohtoni. Potrivit conducerii întreprinderii, în prezent, este oferit prețul de 10 lei 50 bani per kg.

În context, ministrul a declarat că, MAIA urmărește să asigure creșterea economică durabilă și crearea mediului de afaceri favorabil în sectorul agricol. Totodată, a menționat că, ministerul va stimula investițiile în dezvoltarea procesării produselor agricole ce vor genera valoare adăugată produselor obținute.

Menționăm că, cu o zi înainte, directorul financiar al grupului Trans-Oil, Vitalie Butnaru, a declarat că există riscuri mari de închidere a fabricii de ulei de floarea-soarelui din Bălți. Potrivit lui, fabrica din Bălți, împreună cu fabrica de ulei din Ceadîr-Lunga, pierde 25 de milioane de lei pe lună din cauza unei decizii a Comisiei pentru Situații Excepționale din 18 mai, care a limitat restituirea TVA la exportul și reexportul uleiului de floarea-soarelui deodorizat. Grupul de companii consideră că aceasta este o naționalizare ilegală a profiturilor de către stat către o companie privată.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Intertext ro DI-4356
Chișinău
ceață
12.7 ° C
14.2 °
12.7 °
99 %
2.1kmh
20 %
mie
22 °
joi
27 °
vin
24 °
sâm
30 °
Dum
21 °
Boncom Ro_DI_4405