Întâlnirea Asociației Forța Fermierilor cu ministrul Finanțelor, Veronica Sirecanu, nu a mai avut loc pe 25 mai, deoarece în locul ei a fost delegat secretarul de stat. Adevărul este că ministrul se află în Muntenegru pentru o reuniune a 16 țări care fac parte din Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială. Cu toate acestea, fermierii au considerat că ministrul de finanțe a „ridiculizat în mod flagrant fermierii și promisiunile guvernului” și au părăsit întâlnirea. Ca urmare, fermierii au amenințat că vor organiza un protest în Piața Adunării Naționale între 7 și 30 iunie.
Poziția fermierilor
„În data de 13 aprilie a fost înregistrat proiectul de lege al președintelui Comisiei parlamentare pentru agricultură de modificare a Legii privind programul de rambursare a TVA pentru agricultori. Proiectul a fost convenit după mai multe discuții cu Forța Fermierilor și prevedea extinderea numărului de beneficiari ai programului și creșterea sumelor rambursate în cadrul acestuia. În condițiile crizelor care au afectat sectorul agrar și a decapitalizării sectorului, rambursarea TVA a fost singurul ajutor financiar din partea statului, care, din păcate, a fost acordat cu întârziere și cu deficiențe. Acestea ar fi trebuit să fie corectate prin proiectul deputatului Alexandru Trubca”, a declarat Asociația.
Cu toate acestea, anterior, la o întâlnire cu premierul Dorin Recean, fermierilor li s-a promis că problema a fost rezolvată, că totul a fost convenit și că guvernul va aproba în curând regulamentele, iar Parlamentul le va vota.
„În cadrul unei ședințe de guvern, ministerul de finanțe a prezentat un aviz cu privire la inițiativa lui Trubca, care, în esență, respinge prevederi esențiale ale proiectului de lege. Acest lucru blochează aprobarea parlamentului. Mii de fermieri așteaptă aceste modificări din ianuarie 2023”, a conchis Forța Fermierilor.
Răspunsul Ministerului Finanțelor
Ca răspuns la acțiunile fermierilor, ministerul a declarat: „Orice politică adoptată de guvern necesită certitudinea că există un buget pentru a o pune în aplicare. De aceea, specialiștii ministerului analizează fiecare solicitare cu mare atenție și profesionalism pentru a se asigura că există un echilibru între acoperirea nevoilor și resursele disponibile. Orice pierdere bugetară admisă necesită surse care să o acopere prin nefinanțarea altor politici. Acest lucru poate provoca nemulțumirea altor părți. Deoarece economia națională nu colectează suficiente taxe și impozite de la populație și mediul de afaceri, trebuie stabilite priorități.”
Potrivit Ministerului Finanțelor, dintre propunerile prezentate în proiectul lui Trubca, autoritatea a inclus în suma de rambursat obligația de plată a impozitului funciar calculat pentru terenurile neevaluate și, de asemenea, a prelungit programul cu un an. Restul subiectelor trebuie să fie discutate în cadrul unei ședințe programate.
Proiectul lui Trubca
Inițiativa deputatului propune astfel de prevederi:
– Reducerea ponderii veniturilor din activități agricole în veniturile întreprinderii de la 95% la 75% pentru a fi eligibil în cadrul programului, extinzând considerabil domeniul de aplicare a normelor cu noi subiecți de rambursare a TVA;
– Modificarea valorii de pornire a sumei TVA pentru a determina suma care urmează să fie rambursată, ceea ce prelungește valabilitatea programului pentru încă un an;
– Includerea în suma care urmează să fie rambursată valoarea impozitului funciar calculată pentru terenurile neevaluate. Acest lucru ar avea ca efect lărgirea domeniului de aplicare a scutirii prin creșterea valorii acesteia.
Ministerul Finanțelor asigură că fiecare dintre aceste prevederi necesită un buget, iar evaluarea fezabilității acestora se bazează pe calculele prezentate de solicitant.
În condițiile actualului program, în primele patru luni ale anului 2023, Ministerul Finanțelor a adoptat 427 decizii de compensare în valoare de 120,73 milioane de lei. Suma totală solicitată a fost de 128,71 milioane de lei.