Industrii
AcasăActualMinisterul de Finanțe a intrat în confruntare cu mediul de afaceri și...

Ministerul de Finanțe a intrat în confruntare cu mediul de afaceri și contabilii. Despre ce este vorba?

Asociația de afaceri Contabil News consideră că ministrul Finanțelor, Dumitru Budianschi, „a intrat în confruntare deschisă cu comunitatea contabilă și comunitatea de afaceri”. Aceștia au publicat răspunsul ministerului la o cerere de clarificare a prevederii din legea fiscală, calificând-o drept o încălcare a tuturor normelor statului de drept și a mai multor articole din Constituție. 

„Sunt zeci de mii de profesioniști în grupul nostru. Întrebările cu privire la legislația actuală nu apar în ciuda actualului guvern, ele au fost și vor fi întotdeauna. Să ne amintim de trecutul recent, când diferiți funcționari ai Serviciului Fiscal aveau propriul răspuns la aceeași întrebare. Acesta a fost începutul formării Bazei generalizate a practicii fiscale, astfel încât să nu existe o interpretare dublă a normelor, iar contribuabilul să fie protejat. Ce facem acum?”, comunică Asociația.

Reprezentanții Contabil News au precizat că a fost primită o scrisoare de la Ministerul de Finanțe fără data solicitării Asociației și fără o descriere. „Când am întrebat la care dintre  scrisori ne-au răspuns – nu a existat niciun răspuns. Despre ce este vorba în această scrisoare? Despre faptul că, potrivit legii, una dintre atribuțiile Ministerului de Finanțe este de a elabora reglementări, ministerul nu are dreptul de a explica contribuabililor cum să aplice legislația fiscală în cazuri concrete, ceea ce ar însemna asistență fiscală privată. Ca urmare, Ministerul de Finanțe a recomandat să citească ordinul BGPF”, au adăugat aceștia.

Potrivit acestora, răspunsurile din partea ministerului au încetat complet, cu excepția celor care au fos reexpediate de la Parlament și Guvern. „Similar au procedat ca la întâlnirea recentă, când ministrul ne deconecta microfonul”, asigură asociația.

În ceea ce privește partea juridică, Contabil News a întrebat dacă Ministerul de Finanțe este la curent că autoritatea publică e obligată să răspundă celui ce s-a adresat conform Codului administrativ.

„Mai mult ca atât, întrebările noastre nu sunt aplicabile unor situaţii concrete, şi mai mult ca atât – cum poate fi vorba de asistenţă privată, dacă în grupă sunt peste 20 mii persoane?”, s-au întrebat membrii.

Răspunsul li s-a părut straniu, așa că intenționează să scrie guvernului, parlamentului și președintelui, întrebând despre legitimitatea unui astfel de răspuns și despre măsurile pentru cei care dau astfel de răspunsuri.

BP a încercat să sune la Ministerul de Finanțe pentru a afla reacția acestuia, dar nu a primit niciun răspuns.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °