Industrii
AcasăActualMinisterul Agriculturii a elaborat o Strategie de Securitate Alimentară pentru 2023-2030. Ce...

Ministerul Agriculturii a elaborat o Strategie de Securitate Alimentară pentru 2023-2030. Ce presupune aceasta?

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a elaborat o Strategie de Securitate Alimentară pentru 2023-2030. Implementarea acestuia va necesita circa 5,16 miliarde de lei, care vor fi alocate din bugetul de stat și din alte surse legale de finanțare, transmite InfoMarket.

Proiectul își propune să dezvolte sisteme alimentare durabile și să gestioneze riscurile în perioade de criză la nivel internațional. Strategia promovează principiile producției și consumului responsabil și se concentrează pe combaterea foametei și a sărăciei.

Totodată, obiectivele strategiei sunt următoarele: îmbunătățirea managementului securității alimentare, facilitarea comerțului internațional cu produse agroalimentare, dezvoltarea unei piețe locale eficiente și stabile și creșterea productivității întregului sector.

Potrivit proiectului, este planificată crearea unui grup de lucru interministerial în domeniul securității alimentare. În plus, în Moldova va fi creată o platformă online, cu ajutorul căreia se vor putea obține date despre stocurile de alimente.

În același timp, strategia vizează cooperarea cu țările din regiune, în primul rând cu România și Ucraina, în ceea ce privește reaprovizionarea stocurilor de îngrășăminte, combustibil, semințe și cereale.

Documentul spune că, până la sfârșitul lunii martie 2023, Moldova intenționează să introducă și, eventual, să extindă Acordul cu UE privind liberalizarea transportului de mărfuri pentru a simplifica tranzitul prin țările europene ale UE. Totodată, vor crea coridoare rutiere cu România și Ucraina, vor construi noi poduri rutiere și vor dezvolta infrastructura feroviară, care va facilita transportul cerealelor prin portul Constanța.

În plus, Strategia conține măsuri care prevăd o dezvoltare mai activă a infrastructurii pieței. În acest context, va fi consolidată cooperarea dintre Ministerul Agriculturii și Consiliul Concurenței, ceea ce va asigura respectarea legislației anticoncurențiale în sectorul agricol.

În același timp, Moldova dorește să dezvolte mecanisme de exploatare a terenurilor agricole nefolosite. De asemenea, intenționează să sistematizeze informațiile din domeniul prognozei meteo pentru a preveni pagubele cauzate de schimbările climatice.

Noul proiect este planificat să promoveze alimentația sănătoasă și consumul moderat de alimente. În acest sens, va fi elaborat un program „Un fruct pe zi”, care actualizează normele medii anuale de consum alimentar și minimul de existență.

Ministerul Agriculturii a propus, de asemenea, promovarea dezvoltării băncilor de alimente pentru a reduce deteriorarea alimentelor și a reglementa formarea deșeurilor alimentare.

Citiți, de asemenea

bazadedate

Vei fi interesat de

alocapitala
Casalot Ro DI_4408
Chișinău
cer senin
18.3 ° C
18.3 °
18.2 °
88 %
5.1kmh
0 %
joi
30 °
vin
33 °
sâm
33 °
Dum
34 °
lun
30 °
Tehgaz Grup S.R.L.