Industrii
AcasăActualMediul de afaceri cere amânarea aplicării noului Cod Vamal până la 1...

Mediul de afaceri cere amânarea aplicării noului Cod Vamal până la 1 ianuarie 2024. Ce s-a întâmplat?

Mediul de afaceri solicită o amânare a punerii în aplicare a noului Cod Vamal. În special, Camera de Comerț Americană din Moldova (AmCham Moldova) este îngrijorată de modul în care decurg consultările privind regulamentul de implementare a documentului.

Potrivit Amcham, Ministerul Finanțelor a supus consultării publice un proiect de hotărâre de guvern privind punerea în aplicare a Codului Vamal pentru perioada 18-25 ianuarie 2023.

„Suntem îngrijorați de faptul că, pentru un document atât de important, complex și lung (aproximativ 300 de pagini), cu un impact semnificativ asupra companiilor implicate în activități comerciale transfrontaliere, a fost acordată o perioadă atât de scurtă pentru a studia și evalua consecințele”, a declarat Amcham într-un comunicat.

Organizația a subliniat că și o examinare superficială a proiectului de regulament relevă deficiențe și ambiguități. Amcham consideră că timpul rămas (până la 1 iulie 2023) nu este suficient, de exemplu, pentru a pune în aplicare programele informatice atât de către autoritățile vamale, cât și de către companii, care vor fi afectate în mod covârșitor de intrarea în vigoare nepregătită a Codului.

„În plus, sistemul de finanțe publice ar putea avea de suferit, deoarece unele venituri care intră în bugetul de stat nu vor fi încasate în totalitate”, a spus Amcham.

Prin urmare, aceștia „solicită cu insistență organizarea de discuții cu comunitatea de afaceri (inclusiv reuniuni ale grupurilor de lucru, sesiuni de formare etc.), astfel încât antreprenorii să devină conștienți de importanța, impactul și complexitatea noilor reglementări”.

AmCham sugerează amânarea punerii în aplicare a prevederilor Codului Vamal pentru încă șase luni, până la 1 ianuarie 2024.

Citiți, de asemenea

cleaning

Vei fi interesat de

bazadedate
Chișinău
cer senin
20.2 ° C
20.2 °
20.2 °
45 %
2.1kmh
0 %
mie
20 °
joi
24 °
vin
27 °
sâm
20 °
Dum
21 °